Edebiyat

Şeker Portakalı Kitap Özeti Jose Mauro de Vasconcelos Konusu, Özeti

Şeker Portakalı Kitap Özeti Jose Mauro de Vasconcelos Konusu, Özeti

Yazarı: José Mauro de Vasconcelos (1920-1984)

Kitapta içeriği anlatan bir bölüm yoktur. Okuyucunun ne ile karşılaşacağı yalnız bir cümle ile verilmiştir :”Günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü.”

Ana Fikir: Çocukların çocuk olduğu unutulmayıp gereken ilgiyi ve şefkati göstermenin önemi vurgulanmıştır.

Konu:

Ailesinden şiddet ve baskı gören ve bu yüzden aradığı değerleri başkasında bulan bir çocuğun, ilk başta korkması ve sonra da onu babası olarak görmesi.

Özet:

Zeze evinin ve yaşadığı mahallenin en haşarı çocuğu olmakla tanınan, akıllı, çabuk öğrenen, hırslı , hüzünlü bir çocuktur. Yaşadıkları dönemde birçok aile gibi bu aile de geçim sıkıntısı çekmektedir. Ze’nin kendinden küçük tek kardeşi (Kral)Luis’dir. Abisi Totoca, hayatı ve nesneleri ona öğreten ve bunun karşılığında Zeze’nin gözüpekliğinden faydalanan, düşüncesiz, pek de akıllı olmayan bir çocuktur. Zeze’nin yaramazlıklarına anlayışla yaklaşabilen tek ablası ise Gloria(Godoya)’dır. Diğer ablaları Lala ve Jandira ise daha çok yaramazlık yaptığında Ze’yi döven ve sevgililerini düşünen genç kızlar olarak tasvir edilmiştir.

Zeze tek başına okumayı öğrenmiş ve tüm ailesini şaşırtmıştır. Bu sebeple 5 yaşında okula başlatılmıştır. Okulda evdeki-sokaktaki Zeze’den çok farklı olarak çalışkan, uslu ve sevilen bir öğrencidir. Kendi deyimiyle kimse onun şeytanın vaftiz oğlu olduğunun farkında değildir. Öğretmenini çok sever. Öğretmeninin masasında hiç çicek olmamasında üzülerek bir evin bahçesinden çiçek çalmaya başlar ve sonunda yakalanır. Öğretmeniyse onu affederek boş vazoya her baktığında dünyanın en güzel çiçeklerini göreceğini söyler.

1 2 3 4 5 6 7Sonraki sayfa