İslam Tarihi

Germiyanoğulları Beyliği Hakkında Bilgi, Tarihi, Kuruluşu,

Germiyanoğulları. XIII. yüzyıl sonlarında Kütahya ve civarında kurulan Türkmen beyliği.

Beyliğin adı, önceleri bir aşiret iken sonradan hanedanı niteleyen Germiyan’a nisbet edilir. Germiyan kelime­si kaynaklarda harekesiz olarak yazıldı­ğından başta yer alan “kefiri hangi ses­le okunması gerektiği tartışma konusu olmakla birlikte “Germiyan” şekli genel­likle kabul görmüştür.

1239’da Baba İshak isyanı sırasında Selçuklu Devleti hizmetinde Malatya ci­varında bulunan Germiyanlılar, Hârizm Hükümdarı Celâleddin Mengübertî ile bu bölgeye gelmiş olmalıdırlar. Malatya yöresinde Germiyan adlı bir yerin bu­lunması aşiretin ismi hususunda dikkat çekici bir delildir. Menşei konusunda da İspatlanamayan birtakım görüşler ileri sürülen aşiretin ilk tarihî şahsiyeti ola­rak Baba İshak isyanı sırasında Malat­ya’da faaliyet gösteren Alişîr oğlu Mu­zaffer üddin’in adına rastlanır. Selçuklu saltanat mücadelelerinde de Germiyanlı Kerîmüddin Aüşîr’in. 1264 yıllarında Sel­çuklu Veziri Muînüddin Süleyman Pervâne’nin şikayetiyle Konya’da diğer Sel­çuklu emirleriyle beraber Moğollar ta­rafından öldürüldüğü bilinmektedir.

Germiyanlılar’ın hangi tarihte Batı Ana­dolu’ya geldiklerine dair kesin bilgiler yoktur. Ancak Kerîmüddin Alişîr’in 1264′-te Öldürülmesi ve 1277’de meydana ge­len “Cimri olayfna karışmaları, bu tarih­ler arasında batıya geldiklerini göster­mektedir. Nitekim Selçuklu Sultanı II. Gıyâseddin Mesuda karşı koyan Germi-yanlılar’dan Alişîr’in kızının oğlu Bed-reddin Murad, 1288’de Denizli civarında Moğol ve Selçuklu kuvvetleriyle giriştiği çarpışmada hayatını kaybetmişti. Dola­yısıyla 1276’dan hemen önce Kütahya ve Denizli civarında faaliyet gösterdikle­ri anlaşılmaktadır. Hatta Germiyanlılar. Denizli için Selçuklu Veziri Sâhib Ata ile mücadeleye girişerek burayı ellerinde tutmayı başarmışlardır. 1289 yılına ka­dar devam eden mücadeleler sırasında Germiyan aşiretinin reisi Alişîr oğlu Hü-sâmeddin idi.

İlgili Makaleler