Tarihi Şahsiyetler

Rudolf Diesel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Diesel motoru temelde, içten yanmalı motorların ilk örneği olan Otto motoruna benzer. Bu ilk örneğin benzinle, Diesel motorunun ise ağır petrol yağlarıyla çalışması dışında, aralarındaki temel fark i ateşleme sistemindedir. Otto motorunda, silindirdeki benzin-hava karışımım ateşlemek için elektrik kıvılcımından yararlanılmasına karşın, Diesel motorunda ateşleme düzeni sıkıştırılmış havanın ısınması temeline dayanır. Silindirdeki hav, başlangıç hacminin yaklaşık on dörtte birine inecek kadar sıkıştırıldığmda, havanın sıcaklığı kömür tozunu ya da ağır petrol yağlarını tutuşturabilecek düzeye ulaşır. O anda silindire gönderilen yakıtın yanmasıyla çıkan gazlar genleşir, genleşme basıncıyla piston geriye itilir ve ısı enerjisinin mekanik işe dönüşümü sağlanır.

İki ya da dört zamanlı Diesel motorlarında, silindire yakıt göndermek için değişik iki yöntem kullanılabilir. Havalı püskürtme yönteminde, yakıt silindire basınçlı havayla birlikte püskürtülür. Havasız ya da katı püskürtme denilen ikinci yöntemde ise, ince bir püskürtme memesi (enjektör) yardımıyla silindire yüksek basınçlı yakıt pompalanır. Bu iki yöntem de, kullanım alanının olanak ve gereksinimlerine göre dört ayrı seçenek sunan dört değişik Diesel motorunun üretimine olanak vermiştir. Örneğin, düşük devirli motorlar ya dört zamanlı ve hava püskürtmeli ya da iki zamanlı ve katı püskürtmeli, yüksek devirli motorlar ise genellikle dört zamanlı ve katı püskürtmeli tipte üretilir.

Diesel motoru, benzinli motora oranla daha büyük, ağır ve düşük devirli olmasına karşın, yakıtının ucuzluğu ve bakım kolaylığı nedeniyle geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Birçok alanda buharlı motoru yerini almış, gemi ve trenlerde, fabrikalarda, pompalama tesislerinde ve elektrik üreteçlerinde en çok kullanılan motor türü olmuştur. Tüketilen birim ısı başına iş verimi açısından öbür motor türlerinin tümünden üstün olan Diesel motorlarının, ağır karayolu taşıtlarının yanı sıra binek taşıtlarında da kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

• YAPITLAR (başlıca): Solidarismus, 2 cilt, 1903, (“Dayanışma”).

• KAYNAKLAR: E.Diesel, Diesel: Der Mensch, Das Werk, Das Schicksal, 1937; W.R.Nitske ve C.M.Wilson, Rudolf Diesel: Pioneer of the Age of Power, 1965.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler