Tarihi Şahsiyetler

Otto Wallach Hayatı, Kısaca Kimdir, Eserleri, Hakkında Bilgi

WALLACH, Otto (1847-1931)

Alman, kimyacı. Doğal aromatik yağların yapısına ilişkin çalışmalarıyla tanınır.

27 Mart 1847’de Königsberg’de (SSCB dönemi Kaliningrad) doğdu, 26 Şubat 193l’de Göttingen’de öldü. Kimya öğrenimi gördüğü Göttingen Üniversitesi’nden 1869’da doktora derecesiyle mezun olduktan sonra kısa bir süre Berlin’de çalıştı. 1870’te Bonn Üniversitesi’nde Kekule’nin asistanlığına atandı. 1876’da profesörlüğe yükseltildi. 1889’da Göttin-gen Üniversitesi’ne geçerek Kimya Enstitüsü’nün yöneticiliğini üstlenen ve 1915’te emekli olana değin bu görevini sürdüren Wallach, organik kimya alanındaki, özellikle terpenlere ilişkin çalışmalarıyla 1910 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

Kekule’nin asistanlığını yaptığı dönemde, karmaşık doğal bileşiklerin karışımı olan ve saf bileşenlere ayrılması olanaksız gibi görünen doğal yağların yapısını incelemeye yönelen Wallach, yıllar süren, son derece duyarlı damıtma çalışmaları sonunda doğal yağlardan pek çok saf bileşik elde etmeyi başardı. 1880’lerin başlarında da, bu bileşiklerin terpen adını verdiği bir bölümünün, sekiz hidrojen atomuna bağlı beş karbon atomundan oluşan izopren türevleri olduğunu belirledi. Yüksek sıcaklıklarda güçlü asitlerin etkisiyle bir terpenin bir diğerine dönüştüğünü de ortaya çıkaran Wallach, başta mentol ve kafuru olmak üzere birçok terpeni ayırdı ve bu bileşiklerin molekül yapısını belirledi.

Çoğu güzel kokulu olan terpenlerin yapısının anlaşılması önce parfüm sanayiinin gelişmesini, daha sonra da çeşitli vitaminlerin üretilmesini olanaklı kılmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Die Terpene und Campher, 1909, (“Terpen ve Kafuru”)

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler