Edebiyat

Ömer Bedrettin Uşaklı Hayatı, Eserleri (Edebi ve Siyasi Şahsiyetler)

Ömer Bedrettin Uşaklı

(1904-1946)

edebi_sahsiyetler/omer_bedrettin_usakli” 147″ 149″ Türk, şair. Anadolu’nun doğal görünümlerini, bireysel duygulanışları içli bir duyarlıkla yansıtmıştır.

Uşak’ta doğdu, 23 Şubat 1946’da İstanbul’da öldü. İlk şiirlerini yüksek öğrenimi sırasında Milli Mecmua’da yayımlandı. İlk öğrenimini Uşak’ta, orta öğrenimini Sivas’ta tamamlayıp, 1927’de Mülkiye Mektebi’nden mezun oldu. Bursa’da maiyet memuru olarak staj yaptı. Mudanya kaymakam muavinliğine atandı. Daha sonra çeşitli ilçelerin kaymakamlıklarında bir süre de Artvin vali vekilliğinde bulundu. 1938-1943 arasında mülkiye müfettişliği yaptı. 7. dönem Kütahya milletvekili seçilerek meclise girdi.

Anadolu’da görev yaptığı yıllarda tanıdığı yöreler, kişisel izlenim ve gözlemleri şiirinin duygu ve düşünce kaynağını oluşturmuştur. Doğayı izlenimci bir gözle, ülke gerçeklerini ve bireysel duygulanışları içli bir duyarlığın sezgileriyle ve öznel bir bakışla, şiirinde yansıtmıştır. Anadolu’dan değişik, canlı görünümler çizmiştir. Kullandığı simgeler ve yaptığı betimlemelerle “hayal”i ön planda tutmuştur. Doğa, gurbet, deniz, ölüm ve özlem, şiirlerinin başlıca temalarıdır. Hece ölçüsü geleneğine bağlı kalmıştır. Giderek öz bakımdan, bu geleneğin öncüleri olan F.N. Çamlıbel ve O.S. Orhon’un etkilerinden arınmış, çağdaş Fransız şiirinin yapı özelliklerinden yararlanmıştır.

Doğayı izlenimci bir gözle, ülke gerçeklerini ve bireysel duygulanışları içli bir duyarlılığın sezgileriyle ve öznel bir bakışla, şiirinde yansıtmıştır.Döneminde “Anadolu Şairi” olarak ünlenmiştir.Eşini ve kızını kaybetmesi şiirine hüznü ve iç duyarlılığı getirmiştir.Sarı Kız Mermerleri adlı şiir kitabını kızına adamıştır.

Anadolu’dan değişik, canlı görünümler çizmiştir. Kullandığı simgeler ve yaptığı betimlemelerde “hayal”i ön planda tutmuştur. Doğa, gurbet, deniz, ölüm ve özlem, şiirlerinin başlıca temalarıdır. Hece ölçüsü geleneğine bağlı kalmıştır. Giderek öz bakımdan, bu geleneğin öncüleri olan Faruk Nafiz Çamlıbel ve Orhan Seyfi Orhon’un etkilerinden arınmış, çağdaş Fransız şiirinin yapı özelliklerinden yararlanmıştır.Son Şehir adlı şiiri onun şiirindeki bu değişim ve gelişime işaret eder.

Öz ve sade bir söyleyişi vardı. Şiirlerinin önemli bir bölümü Türk Müziği bestekarları tarafından bestelenmiştir. Özellikle Kaptanzade Ali Rıza Bey ve Cevdet Çağla’nın yaptığı besteler halk tarafından çok sevilmiş ve beğenilmiştir. Bu gün bile bu şarkılar dillerdedir ve yeni kuşaklar tarafından benimsenmektedir.Yıldızların Altında, Eğilmez Başın Gibi, Kapıldım Gidiyorum adlı besteler buna örnek verilebilir.

Eseleri (Başlıca): Deniz Sarhoşları, 1926, (değiştirilmiş

2. Basım 1929); Yayla Dumanı, 1934; Sarıkız Mermerleri, 1940; Yayla Dumanı-Seçme Şiirler, 1945.

İlgili Makaleler