Tarihi Şahsiyetler

Lev Kamenev Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

1903-1908 arasında Rusya’da siyasal çalışmalarını sürdürdü. 1908’de yeniden Avrupa’ya gitti ve Lenin’le yakın bir ilişki kurdu. 1914’te gizlice Rusya’ ya döndükten sonra partinin merkez komitesinin temsilcisi olarak Bolşevik milletvekillerinin Duma’daki (meclis) çalışmalarına yön verdi. Rusya’nın I.Dünya Savaşı’na katılmasına karşı çıktığı için Kasım 1914’te tutuklandı ve Sibirya’ya sürgüne gönderildi. 1917 Şubat Devrimi’nden sonra çıkarılan genel afla serbest bırakılınca Petrograd’a (bugün Leningrad) döndü. Nisan 1917’de parti merkez komitesine ve Petrograd Işçi-Asker Sovyeti prezidyumuna üye seçildi. Geçici hükümetin koşullu olarak desteklenmesini savundu. Ekim 1917’de Zinovyev ile birlikte Lenin’in iktidarı ele geçirme planına; ülke koşulları bakımından erken bularak karşı çıktı. Ekim Devrimi’ nin gerçekleşmesinden sonra Bolşevikler’in diğer sosyalist partilerle bir koalisyon hükümeti oluşturmasını savundu. Ekim 1917’de Bolşevikler’in oluşturduğu ilk Poiitbüro’ya girdi ve Tüm Rusya Sovyetieri Merkez Yürütme Komitesi’nin ilk başkanı oldu. 1918’de>, Brest-Litovsk barış görüşmelerine Rusya delegesi olarak katıldı. 1919’da Moskova Sovyeti’nin başkanı ve partinin yeniden düzenlenen politbürosu üyesi oldu.

Karnenev 1922’de Lenin’in hastalığı sırasında Halk Komiserleri Konseyi başkan yardımcılığı yaptı ve aynı zamanda Zinovyev ve Stalin’le birlikte Troç-ki’ye karşı oluşturulan Troyka’da (üçlü yönetim) yer aldı. Lenin’in ölümünden ve Troçki’nin etkisinin azalmasından sonra, Stalin bu kez Kamenev ve Zinovyev’in etkisini azaltmak için çaba gösterdi. Kamanev’i 1925’te Moskova Sovyeti başkanlığı ve Halk Komiserleri Sovyeti başkan yardımcılığı görevlerinden uzaklaştırdı. Kamenev 1926’da Zinovyev ve Troçki ile birlikte Stalin’e karşı muhalefete geçti. Bunun üzerine Ekim 1926’da politbürodan, Kasım’da da Merkez Komite’den çıkarıldı. 1926-1927 yıllarında Roma’da büyükelçi olarak görev yapan Kamenev, 1927’de partiden çıkarıldıktan sonra özeleştiri yaparak yeniden partiye kabul edildi. 1932’de geçici olarak, 1934’te de kesin olarak partiden çıkarıldı.

Stalın’e yakınlığıyla tanınan parti önderlerinden Sergey Kirov’un 1934’te öldürülmesinden sonra onun öldürülmesine dolaylı olarak yardım ettiği gerekçesiyle 1935’te 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ağustos 1936’da Moskova Mahkemeleri sırasında yeniden yargılanan ve Troçki’yle işbirliği yaparak Stalin’i ve diğer parti önderlerini öldürmeyi planlamakla suçlanan Kamenev ölüm cezasına mahkûm edildi ve kurşuna dizildi.

•YAPITLAR (başlıca): Dve Partii, (“İki Parti”); Mazhdu dvumya revolyıtsiyam, (“İki Devrim Arasında”); Bor’ba za mır, (“Barış İçin Mücadele”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler