Filozof Biyografileri

Leo Huberman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Monthly Revietv yayınevi, 1952’de Hubermap ve Ssveezy’nin bir rastlantı sonucu I.F. Stone ile karşılaşmalarının bir ürünüdür. Stone’un, bir kitap yazdığını, fakat bu dönemde egemen olan Mc Carthy’ cilik yüzünden bastıracak bir yayımcı bulamadığını söylemesi üzerine kurulan yayınevinin bastığı ilk kitap, Stone’un The Hidden History of the Korean War (“Kore Savaşı’nın Gizli Tarihi”) adlı yapıtı oldu. Yayınevini ölünceye değin Huberman yönetti.

Tarihi iktisat kuramıyla ve iktisat kuramını tarihle açıklamanın gerekli olduğunu düşünen ve bu anlayışla pek çok ürün veren Huberman, 1932’de yayımladığı We, the People (“Biz, Halk”) kitabıyla ABD tarihini, 1936’da yayımlanan Man’s Wordy Goods(FeodalToplumdanYirminci Yüzyıla)adlıçalışmasıyla Orta Çağ’dan 20. yy’a değin Avrupa iktisat tarihini, sıradan insanların da anlamasına özen göstererek, benzersiz bir anlatımla işlemiştir. İncelediği tarihsel dönemlerin toplumsal ve iktisadi yapısıyla bu temel üstüne gelişen düşünceler ve eylemler arasındaki ilişkileri ustaca çözümleyen Huberman’m bu kitabı birçok dile çevrilmiştir.

Devrimden sonra Küba’yı birçok kez ziyaret eden Huberman, Fidel Castro, Che Guevara ve diğer önderlerle yakın ilişkiler kurmuş ve Paul Sweezy ile birlikte bu ülke üstüne iki kitap yazmıştır.

Huberman’m 11 kitabı yüzlerce makale ve broşürü yayımlanmış, yapıtlarının hemen hemen tümü birçok dile çevrilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): We, the People, 1932, (“Biz, Halk”); Man’s Wordy Goods, 1936, (Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla, 1974); Çuha, Anatomy of a Revolution (Sweezy ile), 1960, (“Küba: Devrimin Anatomisi”); Socia-lism in Cuba (Sweezy ile), (ö.s.), 1969, (Sosyalist Küba, 1969).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler