İslam Tarihi

Kudüs Tarihi, -Haçlılar Dönemi- Hakkında Bilgi

I. Haçlı Seferi’ne katı­lan ordular, yaklaşık üç yıl süren yürüyüş­ten sonra 7 Haziran 1099 Salı sabahı o sı­rada Fâtımîler’in elinde bulunan Kudüs’ün Kulesi’nde (iç kale) kuşattı. Valiye de ku­leyi teslim ettiği takdirde kendisine ve adamlarına şehirden çıkış izni vereceğini bildirdi. Her şeyin kaybedildiğini gören vali çaresizlik içinde teklifi kabul etti. Vali ve adamları Kudüsten canlı olarak çıkan tek müslüman grup oldu.

Müslümanlar 17 (638) yılında Kudüs’ü fethettiklerinde Halife Ömer hıristiyanlara can ve mal güvenlikleri konusunda söz vermiş, onların haklarını belirten bir an­laşma imzalamış. Haçlılar ise tam aksine bir davranışla şehirde bulunan bütün müslümanları. hatta müslümanlara yar­dım ettikleri gerekçesiyle bütün Mûsevîler’i öldürerek dünyada eşi görülmemiş bir vahşet örneği sergilemişlerdir. Orduy­la birlikte Kudüs’e giren Haçlı tarihçisi Fulcherius, şövalyelerin ve askerlerin Araplar’ın yuttukları altınları bağırsakla­rından çıkarmak için bunları öldürdükten sonra karınlarını deştiklerini, ellerinde kılıç şehirde dolaşıp hiçbir canlı bırakma­dıklarını, bütün evlere girip ne buldularsa aldıklarını anlatır.

Haçlılar evlerde, camilerde ve yollarda bulunan herkesi kadın, çocuk demeden öl­dürdüler. Mescid-i Aksâ’ya sığınmış olan­lar da kılıçtan geçirildi. Bu katliamın görgü tanığı olan tarihçi Raimundus, mâbedle-rin bulunduğu bölgeye (Harem-i şerif) gi­derken cesetlerin ve dizlerine kadar çıkan kan birikintilerinin içinden geçmek zo­runda kaldığını söyler. Katliam bütün dünyada dehşet uyandırdı. Kurbanlarının sayısı kesin olarak belli olmamakla bera­ber bilinen husus, Kudüs’te mevcut bü­tün müslüman ve Mûsevîler’in tamamı­nın öldürüldüğüdür. Bu cinayetler İslâm dünyasını yasa boğdu. Müslümanlar bar­bar Haçlılar’ı ülkelerinden sürüp atmak için iki yüzyıl mücadele etmek zorunda kaldılar.

İlgili Makaleler