Filozof Biyografileri

Irving Fisher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fisher, istatistiğe de katkılarda bulunmuştur, The Making of Index Numbers (“İndeks Sayılarının Oluşumu”) adlı yapıtında genel fiyat düzeyindeki değişiklikleri en iyi ölçme yöntemlerini aramıştır. Ağırlık olarak, temel yıl miktarlarından faydalanan “Laspeyres” indeksiyle, ağırlık olarak indeksi hesaplanan yılın miktarlarını kullanan “Paasche” indeksinin geometrik ortalaması olan ve kendi adıyla anılan “Fisher İdeal İndeksi”ni geliştirmiştir. 1907’de The Rate of Interest (“Faiz Haddi”) adıyla yazdığı, daha sonra geliştirerek 1930’da The Theory of Interest (“Faiz Kuramı”) adıyla yayımlanan yapıtında faiz haddinin oluşumunu, kişilerin gelecekteki gelire oranla bugünkü gelirden vazgeçme konusundaki istekleri ya da sabırsızlıkları ile yatırım fırsatları arasındaki etkileşimle açıklar. Bu yapıtında, “maliyete oranla marjinal getiri oranı” adım verdiği yatırım fırsatları kavramı, Keynes’in The General Theory of Employment, Interest and Money adlı yapıtındaki “sermayenin marjinal etkinliği” ile aynı şeydir.

Fisher, özellikle iktisadi istikrar konusuna önem vermiştir. İktisadi istikrarsızlıkla ilgili kuramını para-kredi mekanizmasına dayandırmış ve bunu gidermek için önlemleri de para politikasında aramıştır. Nakit ile banka mevduatı,banka mevduatı ile banka rezervleri arasında çok yakın bir ilişki gördüğü için nakit para miktarındaki değişmelerin etkin bir kontrol aracı olduğunu öne sürmüştür. Yüksek mevduat karşılık oranına dayanan bir para politikasını desteklemiş ve bu yolla konjonktür dalgalanmalarının büyük çapta hafifİetilebileceğini savunmuştur.

Fisher, 19.yy’ın ikinci yarısından başlayarak Klasik değer kuramında köklü değişiklikler yapan, fakat, bunun dışında, Klasik görüşleri ve liberal ideolojiyi sürdüren Neo-Klasik Okul’un izleyicisidir.

İlgili Makaleler