Tarihi Şahsiyetler

I. Kılıçarslan Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Kılıçarslan I (ö. 500/1107) Anadolu Selçuklu sultanı (1092-1107).

Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’ın oğludur. Urfalı Mateos onun 108S’te dünyaya geldiğini kaydeder. An­cak 1107’de öldüğünde on bir yaşında bir çocuğu bulunduğu dikkate alınarak daha önceki bir tarihte doğduğu söylenebilir. Adı Bizans kaynaklarında Klitziasthlas Latin kroniklerin­de babasının adıyla (Soliman) zikredilir. Kay­naklarda Kılıcarslan’a dair ilk bilgi, babası Süleyman Şah’ın 477’deki(1084) Antak­ya seferi sırasında onun yanında bulun­duğudur. Babasının 479 Rebîülevvelinde (Haziran 1086) Tutuş ile yaptığı savaşta ölümünden sonra Kılıcarslan, Vezir Hasan b. Tâhir’in koruması altında Antakya’da kaldı. 480 (1087) ilkbaharında Antakya’­ya gelen Sultan Melikşah tarafından İsfa­han’a gönderilerek göz hapsinde tutuldu.

Sultan Melikşah’ın 485’te (1092) vefa­tı üzerine kardeşi Kulanarslan İle birlikte Sultan Berkyaruk’un izniyle İsfahan’dan Anadolu’ya dönmek için yola çıkan Kılıcarslan, eskiden babası Süleyman ŞafVa tâbi olan Orta Anadolu’dan büyükçe bir kuvvet toplayarak 485 sonlarında [1092 sonları, 1093 başları] İznik’e geldi. Bu sı­rada İznik’te idareyi elinde tutan Ebül-gazi’nin iktidarı kendisine teslim etme­siyle de Anadolu Selçuklu tahtına çıktı. Babasının ölümünün ardından kuman­danları kendilerine teslim edilmiş olan şe­hirlerde bağımsız hareket etmeye başla­mışlardı, bu yüzden devletin birliği dağıl­mıştı. Başlangıçtaki hâkimiyet alanı sade­ce İznik ve civarıyla sınırlı görünen Kılıcarslan ilk iş olarak dağılmış bulunan dev­letin birliğini kurmaya çalıştı. Yıllardan beri Bizans ile savaşan İzmir Beyi Çaka’nın kızıyla evlenerek Bizans’a karşı Çaka ile birlikte hareket etmeye başladı. Bu durumdan endişeye kapılan İmparator Aleksios, Kılıcarslan’ı Çaka’nın aleyhine tahrik ederek ikisinin arasını bozmaya uğ­raştı. Esasen Kılıcarslan da Çaka’nın git­tikçe güçlenmesini kendi hâkimiyeti açısından tehdit edici bir gelişme olarak görmekteydi. Bu etkenler Kılıcarslan’ın Çaka’yı öldürtmesine sebep oldu  Kılıcarslan, imparatorun Balkanlar’da Kumanlar’la yaptığı savaşlar­dan yararlanarak Bİthynia bölgesinde İz­mit ve çevresine akınlar düzenlemeye başladı. İmparator da Kumanlar’la sava­şı bitirdikten sonra Türk akınlarına karşı Sapanca gölünün güneyinden İzmit kör­fezine uzanan bir kanal kazdırıp içini su ile doldurarak Türklerin İzmit çevresine girmesini engellemek istedi.

Bu sırada başlayan Haçlı seferinin ön­cüsü durumunda olan Keşiş Pierre l’Her-mite’in idaresinde Anadolu’ya gelen ilk Haçlı ordusu İznik üzerine yürürken Kılı­carslan tarafından Drakon vadisinde pu­suya düşürüldü ve hemen tamamı imha edildi.[Zilkade 489/2 i Ekim 1096] Ka­zandığı bu başarı Kılıcarslan’ın Haçlılar’ı küçümsemesine yol açtı. Bu yüzden Avru­pa’dan yola çıkan yeni Haçlı ordularının sayısını ve gücünü doğru dürüst öğren­meden ve olaya gereken önemi verme­den, ülkesinin doğusunda Dânişmendli-ler’in de ele geçirmek istedikleri Ermeni Gabriel’in hâkimiyetinde bulunan Malat­ya şehrini zaptetmek üzere 490 (1097) yılı kış aylarında bütün ordusunu yanına alıp İznik’ten ayrıldı ve Malatya önüne gelerek şehri kuşattı.

İlgili Makaleler