Tarihi Şahsiyetler

Henry Hyndman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hyndman’m radikal sendikalarla SDF arasında her türlü işbirliğine karşı çıkması ve örgüt içinde otoriter ve dar grupçu politikalar izlemesi, aynı yıl, aralarında W.Morris ve Eleanor Marx’ın da bulunduğu sol kanat SDF üyelerinin örgütten ayrılarak Socialist League’i (Sosyalist Birlik) kurmalarıyla sonuçlandı. 1894’te yapılan seçimlerde, Hyndman’m Muhafazakârlardan para yardımı aldığının anlaşılması, SDF’nin saygınlığının azalmasına neden oldu.

Hyndman önderliğindeki SDF, 1885 sonrasında sayıları giderek artan işsizler arasında yoğun bir propaganda etkinliği yürüttü, işsizlerin çalışma hakkını savunmak amacıyla çok sayıda kitle gösterisi düzenlendi. SDF, 1889’daki dok işçileri grevinde etkin rol oynadı. Ancak, Hyndman’m sendikal mücadeleye ve işçi önderlerine karşı beslediği güvensizlik ve onlarla işbirliğine karşı çıkması, SDF’nin bir kitle örgütüne dönüşmesini engelledi.

SDF 191 l’de İngiliz Sosyalist Partisi (İSP) adını aldı. Hyndman’m I. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında, güttüğü şoven milliyetçi tutumuna karşı çıkan İSP 1916’da Hyndman’ı partiden çıkardı. Bunun üzerine Hyndman, Ulusal Sosyalist Parti’yi kurdu. 1918’den sonra Sosyal Demokratik Federasyon admı alan bu parti, 1917 Ekim Devrimi’nin karşısında yer aldı. Hyndman, savaş sonrasında Gıda Bakanlığı’nda görev yaptı.

• YAPITLAR (başlıca): England for Ali, 1881, (“Herkesin İngiltere’si”); The Historical hasis of Socialism in England, 1883, (“İngiltere’de Sosyalizmin Tarihsel Temeli”); The Economics of Socialism, 1896, (“Sosyalizmin İktisadi İlkeleri”); Clemenceau, the Man and His Time, 1919, (“Clemenceau, Kişiliği ve Dönemi”); The Evolution of Revolution, 1920, (“Devrimin Evrimi”).

• KAYNAKLAR: F.J. Gould, Hyndman, Prophet of Socialism (1842-1921), 1928; R.T. Hyndman, The Last Years of H.M. Hyndman, 1923.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler