Tarihi Şahsiyetler

Hakkı Behiç Bayiç Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BAYİÇ, Hakkı Behiç (1886-1943)

Türk siyasetçi. Atatürk’ün kurdurduğu Türkiye Komünist Fırkası’nın Genel Sekreterliğini yapmıştır.

İstanbul’da doğdu, 12 Ekim 1943’te Ankara’da öldü. 1905’te Mülkiye Mektebi’ni bitirdi. Maliye Nezareti Muhasebe Kalemı’ne kâtip oldu. 19C9’da Adana Merkez Sancağı, 1911’de Manastır Merkez Sancağı Tahrirat Müdürlüğü, 1913’te Edirne Vilayet Mektupçuluğu yaptı. 1914’te İsparta, 1916’da Ertuğrul (Bilecik), 1917’de Nablus ve aynı yıl Akkâ mutasarrıfı oldu.

Akkâ’nın İngiliz işgaline uğraması üzerine İstanbul’a döndü. 1919’da Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Anadolu’ya geçti. 4 Eylül 1919’da toplanan Sivas Kongresi’ne Denizli temsilcisi olarak katıldı. Heyet-i Temsiliye üyesi olarak Mustafa Kemal’le birlikte Ankara’ya geldi. 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Denizli milletvekili olarak girdi. İlk TBMM Hükümeti’nde maliye ve dahiliye vekilliği yaptı. Dahiliye vekilliği sırasında hakkında pek çok gensoru önergesi verilmesi üzerine Ağustos 1920’de istifa etti.

Hakkı Behiç, Türk-Sovyet işbirliğine halkı hazırlamak ve Bolşeviklik’in İslamiyet’in değişik bir uygulaması olduğuna halkı inandırmak amacıyla Mayıs 1920’de kurulan Yeşil Ordu’nun kurucuları arasında yer aldı. Aynı yılın sonbaharında Yeşil Ordu dağıtıldı. Ardından 18 Ekim 1920’de Atatürk’ün kurdurduğu Türkiye Komünist Fırkası’nın genel sekreterliğine seçildi. Fırkanın programı ve bildirileri Hakkı Behiç’in imzasıyla yayınlandı. Bu arada fırkanın yayın organı Yeni Gün gazetesinin başyazarlığını yaptı. Fırka, kuruluşunun üçüncü ayında dağıldı.

Aynı yıl Moskova Büyükelçisi Ali Fuat Paşa’ya (Cebesoy) danışmanlık yapmak üzere Sovyetler Birliği’ne gönderilmek istendiyse de görevi kabul etmedi. 1923’e dek sürdürdüğü milletvekilliği görevinin ardından siyasetten çekildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler