İslam Tarihi

Haçlı Seferleri Nedir, Nedenleri, Sonuçları, Hakkında Bilgi

Ehl-i Salib, Haçlı Seferleri veya İngilizce Croisades. Papalığın teşvikiyle Batı Avrupalı Katolik Hristyanların Müslümanlara karşı düzenledikleri askeri seferlerin genel adı. En önemlisi dînî olmak üzere, siyâsî, sosyal ve iktisâdî sebeplere dayanan Haçlı seferlerini Papa II. Urbanus, 1095 yılında toplanan Clermont Konsili’nde yaptığı konuşmayla başlatmıştır. Asırlarca (M. 1095-1270 arası) devâm edip, milyonlarca insanın can kaybına, devletlerin yıkılıp ülkelerin tahrib olunmasına sebeb olmuştur.

Öncelikli olarak Müslümanların elinde bulunan Kudüs ile Hıristiyanlarca kutsal sayılan yerlerin zaptı için yapılan, Haçlı seferleri, H. 488-669 (M 1095-1270) yılları arasında yapılan seferlerin sayısı sekizdir. Bu seferlerin birinci ve dördüncüsüne Avrupa kralları katılmamış diğerlerinde ise krallar iştirak ederek ordularını idare etmişlerdir. Haçlı tabiri, Haçlı seferlerine katılan Hıristiyanların elbiselerinin omuzlarına kırmızı çuhadan bir salib (Haç) işareti diktirmiş olmalarından ileri gelmiştir.

Kudüs’ün M. 638’den itibaren Müslümanların elinde bulunması, Hıristiyanlara çok dokunmaya başlamış. Bütün Hıristiyanlar, kalben Kudüs taraflarının zaptı ile o taraflarda bir Hıristiyan devletinin kurulmasını arzuluyor ve istiyorlardı. Fakat, aralarında bir birlik olmadığından Müslümanlara karşı hiçbir şey yapamıyorlardı.

Haçlı seferlerinde ve bilhassa ilk Haçlı seferlerinde, Avrupa’nın çeşitli ırktan milletleri ve devletleri, kralları ile birlikte öncelikli olarak din uğruna birlikte hareket ettiler. Fransız, Alman ve İtalyanlar bir millet gibi birleşerek, Hıristiyan milleti adını alıp Müslümanlara karşı seferler yaptılar.

Haçlı seferlerinin -yukarda anılan tarihlerde- yapılmasının genel hatlarıyle sebebleri.

Manevi Sebepler

İlgili Makaleler