Filozof Biyografileri

George Lichtheim Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LICHTHEIM, George (1912-1973)

Alman, gazeteci ve yazar. Sosyalist düşünce tarihine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

Berlin’de doğdu, 1973’te öldü. Yahudi bir ailenin oğluydu. Heidelberg Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürdüğü sırada Hitler’in iktidara gelmesi üzerine öğrenimini yarıda bırakarak Almanya’yı terketti. Bir süre ABD’de yaşayan Lichtheim 1934’te Filistin’de bulunan ailesinin yanma giderek burada İngilizce yayımlanan Palestine Post adlı gazetede çalışmaya başladı.

1943’te yaşamının büyük bir bölümünü geçireceği Londra’ya yerleşti. 1940-1950 arasında çeşitli İngiliz ve Amerikan yayın organlarına yazılar yazdı. Londra’da yayımlanan Tuventieth Century ve New York’ta yayımlanan Commentary dergilerinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1955’te G.L.Arnold takma adıyla yayımladığı The Pattern ofWorld Conflict (“Ana Hatlarıyla Dünyadaki Uzlaşmazlıklar”) adlı ilk kitabı soğuk savaşın ve az gelişmiş ülkelerin değerlendirilmesi niteliğindeydi. 1961’de yayımladığı ünlü kitabı Mancism: An Historical and Critical Study (“Marxism: Tarihsel ve Eleştirel Bir Çalışma”) ile adını geniş kitlelere duyuran Lichtheim 1966 sonrasında çalışmalarını sosyalist düşünce tarihi üzerinde yoğunlaştırdı. Bu alanda yazdığı ilk kitabı The Origins of Socialism’i (“Sosyalizmin Kökenleri”) diğerleri izledi. 1972’de yayımladığı son kitabı Europe in the Tvventieth Century (“Yirminci Yüzyılda Avrupa”) adlı kitabında Avrupa’nın tarihini inceledi.

Gençlik yıllarında Hegelci ve Marxist görüşlerden etkilenen Lichtheim daha sonraki yıllarda Frankfurt Okulu’na yakınlık duydu. Siyasal ve düşünsel eğilimlerinin Frankfurt Okulu’na büyük ölçüde benzerlikler göstermesine karşın yaşamının son yıllarında J.Habermas’la olan ilişkisinin dışında bu okulun temsilcileriyle doğrudan ilişki kurmadı.

•   YAPITLAR (başlıca): The Pattern of World Conflict, 1955, (“Ana Hatlarıyla Dünyadaki Uzlaşmazlıklar”); Marxism: An Historical and Critical Study, 1961, (“Marxism: Tarihsel ve Eleştirel Bir Çalışma”); The New Europe: Today and Tomorrow, 1963; (“Yeni Avrupa: Bugün ve Yarın”); Marxism in Modern France, 1966, (“Modern Fransa’da Marxism”); The Origins of Socialism, 1969, (“Sosyalizmin Kökenleri”); A Short History of Socialism, 1970, (“Sosyalizmin Kısa Bir Tarihi”); From Marx to Hegel, 1970, (“Marx’tan Hegel’e”); Europe in the Tnıenti-eth Century, 1972, (“Yirminci Yüzyılda Avrupa”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler