Filozof Biyografileri

Ernst Benz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BENZ, Ernst (1907 – 29Aralık 1978, Meersburg)

Alman düşünür. Tanrıbilim ile felsefe arasında sorunların oluşumundan kaynaklanan bir bağlantının bulunduğu görüşünü savunmuştur.

Friedrichshafen yakınlarında Bodensee’de doğdu. Orada öğrenim gördükten sonra Marburg Üniversitesi’nde okudu. Bir süre Kirchen ve Marburg üniversitelerinde felsefe okuttu. Bütün çalışmalarını tanrıbilim ve felsefe konuları üzerinde yoğunlaştırdı. Ele aldığı sorunların felsefe tarihi boyunca gelişimini, onlarla ilgili çözümleri inceledi. Bu nedenle Stoa felsefesinin üzerinde durduğu ölüm sorunu ile Batı felsefesinde istençle ilgili metafizik sorunlarının gelişimini konu edinen geniş kapsamlı incelemelere koyuldu.

Çalışmalarını tanrıbilim konuları üzerinde yoğunlaştıran Benz genellikle Hıristiyanlık’ın içerdiği insan sorununu işledi. Bir süre Buddhacılık’la ilgilendi. Bu akımın insan ve ölümle ilgili düşüncelerini, bu düşüncelerin Batı felsefesiyle olan bağlantılarını araştırdı. Ayrıca Nietzsche’nin Hıristiyanlık tarihine ilişkin görüşlerini, Schelling’i, Nihilizm’i (Hiççilik) inceledi. Bunların felsefe ve tanrıbilimle olan ilişkilerini araştırdı. Adem-Havva ve insanın kökeni konusunda ileri sürülen görüşlerden yola çıkarak insanın tarihini konu edinen çalışmaları yanı sıra yeni dinlerle de ilgilendi. Kabakçılık, Rus Kilisesi ve Hıristiyanlığın Batı toplumundaki gelişimi üzerinde durdu.

Benz’in değişik konulara yönelik çalışmalarının ereği insanla ilgili sorunları sergilemek, bu sorunlara getirilen çözümlerin kaynaklarım araştırmak, insanı konu edinen düşüncenin tarihini aydınlatmaktır.

•    YAPITLAR (başlıca): Das Todesproblem in der Stoischen Philosophie, 1929, (“Stoa Felsefesinde Ölüm Sorunu”); M. Victorinus und die Entmicklung der Abendll Willensme-taphysık, 1932, (“Victorinus veBatı’dalstenç Metafiziğinin Gelişimi”); Der Vollkommene Mensch nach J. Boehme, 1937, (“Böhme’de Yetkin İnsan”); Schelling, Werden und Wirken Seines Denkes, 1955, (“Schelling, Düşüncesinin Oluşumu ve Etkisi”); Adam, der Mythus vom Urmenschen, 1955, (“Adem, İnsanın Atasıyla İlgili Söylence”); Die Christliche Kabbala, 1958, (“Hıristiyan Kabalası”); Der Vbermensch, 1961, (“İnsanın Atası”); Neue Religionen, 1971, (“Yeni Dinler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler