Filozof Biyografileri

Ernest Mandel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MANDEL, Ernest (1923 – 20 Temmuz 1995)

Belçikalı iktisatçı. Kapitalizmin, özellikle II.Dünya Savaşı sonrası döneme özgü özellikleri ve iktisadi bunalım üzerine araştırmalar yapmıştır.

Belçika’da doğdu. Brüksel Üniversitesi’nde ve Ecole Pratique des Hautes Etudes’de öğrenim gördü. Naziler’in Belçika’yı işgal etmesi üzerine direniş hareketine katıldı ve 1944’te yakalanarak Almanya’ daki bir toplama kampına gönderildi. Troçki ve yandaşları tarafından 1938’de kurulan IV.Enternas-yonal’in 1946’da yapılan II.Kongre’sinde bu kuruluşun yönetimine seçildi ve Troçkist hareketin önderlerinden biri oldu. 1955-1963 arasında, Belçika Ulusal Sendikalar Federasyonu’nun iktisadi Çalışmalar Komisyonu’nda üyelik yaparak sendikacılık sorunlarıyla ilgilendi. Sosyalist Parti’nin içindeki bir kanadın haftalık yayın organı olan Le gauche’un (Sol) yönetmenliğini yaptı. Halen, (1985) Brüksel’deki Üniversite Libre’de iktisat profesörlüğü yapmaktadır.

Mandel, II.Dünya Savaşı sonrasının en çok tanınan Marxist iktisatçılarından biridir. En önemli kitabı olan Der Spatkapitalismus’un (“Geç Kapitalizm”) ön çalışmaları sayılabilecek kitaplarından, Tra-ite d’economie marxiste’te (Marxist Ekonomi El Kitabı) Marx’m iktisadi ilkelerini 20.yy kapitalizmine uygulamaya’ çalışmış, Die EWG und die Konkurrenz Europa Amerika’da (Avrupa Amerika’ya Karşı) Ortak Pazar’ın gelişmesi ile emperyalistler arası rekabetin yoğunlaşmasını ve ABD’nin dünya pazarı üzerindeki mutlak hegemonyasının zayıflamasını vurgulamıştır. Kapitalizmin II.Dünya Savaşı sonrası döneme özgü temel iktisadi özelliklerini irdelediği Der Spatkapitalismus ise, Marx’ın ortaya koyduğu kapitalizmin gelişim yasalarının geçerliliğini kanıtlamaya yönelik bir çalışmadır. Bu kitabında, emperyalizmin savaş sonrası hızlı büyüme evresinin sonuna geldiğini öne sürmüştür. 1974-1975 yıllarında tüm gelişmiş Batılı ülkelerin eşanlı olarak durgunluğa girmeleri üzerine, bu durgunluğun kapitalist bunalım kuramı bağlamında bir incelemesi olan Ende der Krise oder Krise obne Endef’ji (“Bunalımın Sonu mu Sonsuz Bunalım mı?”) yayımlamıştır. Kapitalist ekonominin işleyişine ve iktisadi bunalım devrelerine ilişkin kuramsal ve ampirik araştırmalarını derinleştirdiği Long Waves of Capitalist Development (“Kapitalist Gelişmenin Uzun Dalgaları”) Cambridge Üniversitesi’nde verdiği derslerden oluşmaktadır. Mandel kendisiyle çeşitli zamanlarda yapılan söyleşilerden oluşan ve siyasal görüşlerinin bir derlemesi olan Revolutionary Marxism Today’de (“Günümüzde Devrimci Marx-izm”), gelişmiş, kapitalist ülkelerde proletarya devri-minin stratejisi, sürekli devrim kuramı, geri ülkelerde anti-emperyaiist ve demokratik devrimle sosyalist devrimin içiçeliği, sosyalist ülkelerde bürokrasiye karşı anti-bürokratik siyasal devrimin gerekliliği üzerine görüşlerini, IV.EnternasyonaPin siyasetiyle koşutluk içinde açıklamıştır.

İlgili Makaleler