Tarihi Şahsiyetler

Düzmece Mustafa Kimdir, Olayı, İsyanı, Nedir, Kısaca Hakkında Bilgi

MUSTAFA [Düzmece] ( ? -1422)

Osmanlı şehzadesi. Uzun süre kaybolduktan sonra Anadolu’ya dönerek Rumeli’de hükümdarlığını ilan etmiştir.

Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Edirne’de öldü. I.Bayezid’in (Yıldırım) oğludur. Hamid ili (İsparta) ve Teke (Antalya) sancağı askerleriyle 1402’deki Ankara Savaşı’na katıldı. Bozgundan sonra kaybolduysa da sonradan Timur’un Semerkand’a dönerken yanında götürdüğü ve onun 1405’te ölümünden sonra Anadolu’ya gelerek Karamanoğulları’na bağlı Niğde’ ye, oradan Kastamonu’ya Candaroğlu İsfendiyar Bey’in yanına gittiği öğrenildi.

1416’da Eflâk’a geçerek Niğbolu Sancakbeyi Aydınoğlu Cüneyd Bey ve Lehler’in desteğini ve Bizans İmparatoru II.Manuel’in yardımını alarak Rumeli’ye girdi. I.Mehmed’in (Çelebi) üzerine geldiğini öğrenince Tesalya’ya çekildi ama yenilerek Selanik’e sığındı. Bizans İmparatoru onu teslim etmeyerek, I.Mehmed yaşadığı sürece gözetim altında bulundurma ve karşılığında Osmanlı Devleti’nden belirli bir para alma koşuluyla anlaşmaya vardı.

Mustafa Çelebi Limni Adası’na, Cüneyd Bey İstanbul’a gönderildi. I.Mehmed’in ölümünden sonra salıverilen Mustafa Çelebi, Bizans donanmasının da yardımıyla Gelibolu’yu kuşattı. Halk kendine katıldığı halde muhafızlar kaleyi teslim etmediler. Bunun üzerine Aynaroz’a çıkarak Vardar -Yenicesi ve Serez’i aldı. Rumeli’ye geçmeyi başaran sadrazam Bayezid Paşa’nın ordusunu Sazlıdere’de yendi ve Ekim 1421’de Edirne’ye girerek hükümdarlığını ilan etti. Rumeli’de egemenliğini pekiştirdikten sonra, II.Mu-rad’ın Cenevizliler’le anlaşması üzerine Anadolu’ya geçerek Bursa’ya yürüdü. Cüneyd Bey’in desteğini çekmesi üzerine durakladı. Sadrazam Candarlı İbrahim Paşa’nın aldatıcı mektubuna kanarak Gelibolu’ya çekildi; ama yakalanarak Edirne’de asıldı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler