Tarihi Şahsiyetler

Caspar Friedrich Wolff Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WOLFF, Kaspar Friedrich (1734-1794)

Alman anatomi, fizyoloji ve embriyoloji bilgini. Embriyon evresindeki birçok anatomik yapıyı tanımlamış, önoluş kuramını çürüterek çağdaş embriyolojinin kurucularından olmuştur.

18 Ocak 1734’te (kimi kaynaklara göre 1733 sonlarında) Berlin’de doğdu, 22 Şubat 1794’te Rusya’ daki St.Petersburg’ta (bugün SSCB’de Leningrad) öldü. Berlin’deki Collegium Medico-Chirurgicum’da başladığı tıp öğrenimini Halle Üniversitesi’nde sürdürerek, 1759’da doktora derecesini aldı. Ordu cerrahı olarak Yedi Yıl Savaşları’na katıldıktan sonra, Berlin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde özel ders ve konferanslar verebilmek için gerekli izni almasına ve derslerinin büyük bir ilgiyle izlenmesine karşın, beklediği profesörlük ataması bir türlü gerçekleşmediğinden, 1767’de çariçe II.Katerina’nın çağrısını kabul ederek Rusya’ya gitti. St.Petersburg Akademisi’nde anatomi ve fizyoloji derslerini üstlenen Wolff, bir daha ülkesine dönmedi ve araştırmalarını ölünceye değin aynı kuruluşta sürdürdü.

Woiff’un henüz 25 yaşındayken yazdığı, Theoria generationis (“Üreme Kuramı”) adlı ünlü doktora tezi, embriyolojide dönüm noktası sayılacak nitelikte bir yapıttır. Bu yapıtın yazıldığı dönemde, döllenmiş yumurtada embriyonun eksiksiz, küçük bir taslağının bulunduğunu ve embriyonda var olan tüm organların dölüt aşamasında biçim değişikliğine uğramaksızın yalnızca geliştiğini savunan “önoluş kuramı”, Malpig-hi, Spallanzani ve Bonnet gibi, 17. ve 18. yüzyılların en büyük biyoloji bilginlerince de desteklenerek embriyolojinin temel yasası olmuştu. Doktora tezinde bu kurama karşı çıkarak, özel görevler yüklenen organ ve vücut bölümlerinin, embriyonda, belirli bir işlevi olmayan, farklılaşmamış dokulardan oluştuğunu öne süren Wolff, örneğin bir bitkinin filizlerinin ya da köklerinin de hiçbir ayrıcalığı olmayan normal hücrelerden oluştuğunu gösterdi ve hücrelerin sürekli bölünerek çoğalması sonucunda, belirli işlevlere göre doku farklılaşmasının başladığını, yaprak ve çiçek gibi değişik bölümlerin bu farklılaşmış dokulardan türediğini savundu. Sonraki yıllarda civcivin yumurta içindeki gelişimini inceleyerek, hayvanların embriyon gelişmesinde de aynı ilkelerin geçerli olduğunu öne süren Wolff, sonradan böbreğe ve sidik borusuna dönüşecek olan “Wolff cismi” ve “Wolff kanalı” gibi kendi adıyla anılan birçok embriyolojik oluşumu da ilk kez tanımlamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Theoria generationis, 1759, (“Üreme Kuramı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler