Tarihi Şahsiyetler

Beatrix Potter ve Sidney James Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

WEBB, Beatrice Potter (1858-1943) Sidney James (1859-1947)

İngiliz, siyasetçiler. Fabian Sosyalizmi’nin oluşmasına katkıda bulunmuşlardır.

Beatrice Potter 22 Ocak 1858’de Gloucester’de doğdu, 30 Nisan 1943’te Hampshire’da Liphook’da öldü. Sidney James Webb 13 Temmuz 1859’da Londra’da doğdu, 13 Ekim 1947’de Hampshire’da Liphook’da öldü. Varlıklı bir sanayici aileden gelen Beatrice Potter’in düşünsel gelişiminde çok sayıda siyaset adamı ve aydınla ilişkisi olan babasının çevresi ve özellikle de Herbert Spencer etkili oldu. Londra’da tahsildar olarak çalışırken insanların gündelik yaşamlarından edindiği izlenimlere dayanarak The Life and Labour of the People in London (“Londra’da İnsanların Yaşamı ve Emeği”) adlı kitabını yayımladı. Sendikalarla ilgili bir çalışma için araştırma yaparken Sidney Webb ile tanıştı.

Sidney James Webb, bir süre İsviçre ve Almanya’da öğrenim gördükten sonra, 1878’de devlet hizmetine girdi. 1885’te baroya çağrıldı ve ertesi yıl Londra Üniversitesi’nden hukuk derecesi aldı. 1885’te, iki yıl önce kurulmuş olan Fabian Derneği’ne girdi. Kısa bir sürede, dernek içinde etkin bir duruma gelen Webb, Bernard Shaw ile birlikte derneğin Fabianizm olarak adlandırılan öğretisinin oluşmasına en çok katkıda bulunan iki kişiden biri oldu.

1892’de evlenen Beatrice ve Sidney Webb bu tarihten sonra yaşamları boyunca süren ortak bir çalışma içine girdiler. Birlikte yazdıkları, İngiliz toplumsal yapısını inceleyen kitaplarla ve eğitime ve siyasal reforma ilişkin çabalarıyla, Fabian Derneği’nin etkinliğinin artmasında önemli rol oynadılar.

Sidney Webb, 1892-1910 arasında, Londra Yerel Yönetim Konseyi’nin Teknik Eğitim Komitesi başkanı olarak, eğitim sisteminde reform yapılması ve eğitimin merkezileşmesi yolunda çaba gösterdi. 1895’te London School of Economics’i kuran Webb’ ler, liberal devlet adamı R.B.Haldane ile, Londra Üniversitesi’nin yeniden örgütlenmesi çalışmalarına katıldılar. Beatrice Webb, 1905-1909 arasında, Kraliyet Komisyonu’nda Yoksul Yasası üzerine hazırladığı raporla, eski yasanın yerine yeni bir sosyal güvenlik sisteminin geçirilmesinde önemli rol oynadı.

İlgili Makaleler