Tarihi Şahsiyetler

Anastasio Somoza Garcia Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SOMOZA GARCIA, Anastasio (1896-1956)

NikaragualI devlet adamı. 1936-1956 arasında ülkesini diktatörlükle yönetmiştir.

1 Şubat 1896’da San Marcos’ta doğdu, 29 Eylül 1956’da Panama kanal bölgesinde, Ancon’da öldü. Tacho lakabıyla tanınır. Kahve üreticisi zengin bir aileden gelmekteydi. Granada’da Instituto Nacional de Oriente’de ve Philadelphia’daki Peirce School of Business Administration’da öğrenim gördü. Nikaragua’nın önde gelen ailelerinden birinin kızıyla evlendi. Nikaragua’ya dönerek iş yaşamına atıldıysa da bu alanda başarılı olamadı. Ülkeyi işgal etmiş olan ABD denizcilerinin denetiminde yapılan 1928 seçimlerinde işbaşına gelen liberal hükümette dışişleri bakanlığı yaptı. 1933’te başkan Jose Moncada tarafından, ABD denizcilerinin ülkeyi terk etmeden önce oluşturdukları ve eğittikleri Ulusal Muhafızlar’ın başına komutan olarak atandı.

1934’te, başkan Juan Bautista Sacasa ile barış görüşmeleri yapmakta olan gerilla hareketinin önderi Sandino’yu emrindeki Ulusal Muhafızlar’a öldürttü. ABD’yle olan yakın ilişkisi nedeniyle ve Ulusal Muhafızlar’m komutanı olarak ülkenin en güçlü siyasal kişisi durumuna geldi. 1936’da, başkan Sacasa’ yı istifaya zorlayarak, göstermelik bir seçimle iktidarı ele geçirdi.

1939’da anayasayı değiştirerek hem kendisinin hem de Ulusal Muhafızlar’ın yetki ve gücünü artırdı ve başkanlığını 8 yıl daha güvence altına aldı. 1947’de başkanlık seçimini kazanan Argüello onu Ulusal Muhafızlar’ın başından uzaklaştırmaya kalkışınca Argüello’yu bir ay içinde görevden uzaklaştırıp, yerine akrabası Victor Manuel Roman y Reyes’i getirtti. 1950’de Muhafazakâr Parti önderi Emiliano Chamor-ro ile anlaştı ve anayasada değişiklik yaparak iki dönem üst üste başkanlığı yasakladı. Muhafazakâr Parti’ye parlamentoda küçük bir muhalefet grubu kurma güvencesi verdi. Bu ödünlerin karşılığında, 1950’de Reyes’in ölümü üzerine 6 yıllık bir dönem için yeniden başkan oldu. 1956’da tümüyle denetimi altında tuttuğu Liberal Parti tarafından yeniden başkanlığa aday gösterilişini kutlamak için Leon’da verdiği bir ziyafette, genç şair Rigoberto Löpez Perez tarafından vuruldu. Kaldırıldığı Panama’daki bir Amerikan askeri hastanesinde 8 gün sonra öldü.

Somoza, başkan olduğu 1936’dan ölümüne değin geçen 20 yıl boyunca, resmen başkan olmadığı 1947-1950 dönemi dahil koyu bir diktatörlük rejimi kurdu. 1950’de Muhafazakâr Parti’yle uzlaşma çabaları dışında, hiçbir toplumsal kesime muhalefet hakkı tanımadı; siyasal muhaliflerini sürgüne yollayarak ya da başka yöntemlerle etkisizleştirdi. Askeri ve siyasal gücünden aldığı destekle, devleti ve Ulusal Muhafız-lar’ı kişisel servetini artırmanın bir aracı olarak kullandı. Kısa zamanda, ülkenin en büyük toprak sahibi, kahve üreticisi ve hayvan yetiştiricisi durumuna geldi. Devlet içinde önemli görevlere akrabalarını getirerek, ailesinin ülke üzerindeki egemenliğini sürekli kılmaya çalıştı. Ölümünden sonra, önce büyük oğlu Luis Somoza Debayle (1922-1967) sonra da küçük oğlu Anastasio Somoza Debayle tarafından sürdürülen Somoza ailesi iktidarı Temmuz 1979 Devrimi’yle yıkıldı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler