Filozof Biyografileri

Alf Nyman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NYMAN, Alf (1884-1968)

İsveçli filozof ve psikoloji uzmanı. Olgucu bir yönteme dayanarak felsefeyle psikolojiyi bağdaştırmaya çalışmıştır.

12 Mart 1884’te İsveç’te Farhult’ta doğdu, 27 Haziran 1968’de Lund’da öldü. Orta ve yükseköğrenimini doğduğu yerde bitirdi. Özellikle felsefe ve psikoloji sorunları üzerinde durdu, olgucu bir yöntemi benimseyerek ele aldığı konuları açıklamaya çalıştı. Mantık, bilgi kuramı, Aristoteles fiziğindeki çatışkılar (antinomi), felsefe ve psikoloji arasındaki bağlantı ele aldığı konulardır.

Nyman’ın felsefesi insanı anlama temeline dayanır. Ona göre insanı, bütün eylem ve davranışlarıyla birlikte, inceleme gereği vardır. Özellikle psikoloji alanına giren eylemler insanın anlaşılmasında önemli olaylardır. İnsan sorunlarının çözümünde en güvenilir yöntem deneye dayalı araştırmalardan kaynaklanır. Çünkü insan soyut değil somut bir varlıktır ve sürekli devinim içindedir. Bu devinimi oluşturan da onun eylemleri ve davranışlarıdır. Deneysel araştırmalar sürdürülürken doğa bilimlerinin yöntem ve verilerinden de yararlanmak gerekir.

Nyman, bilgi sorununun çözümünde de psikoloji ve doğa bilimlerinden yararlanma gereğini öne sürer. Ona göre, yalnız mantık ilkelerine bağlanmakla bilgi konusu aydınlığa kavuşturulamaz.

•    YAPITLAR (başlıca): Psychologismus gegen Logizismus, 1917, (“Mantıklaştırıcılık’a Karşı Ruhbilimcilik”); Die Antinomien in der Physik des Aristoteles Kant-Paralelle, 1921, (“Kant Doğrultusunda Aristoteles Fiziğindeki Çatışkılar”); Die Raum-Analogien der Logik, 1926, (“Mantığın Uzay-Benzeşimleri”); Probleme und Problemlösungen der Philosophie, 1945, (“Felsefede Sorunlar ve Sorunlarla İlgili Çözümler”); Nene Wege der Psychologie, 1955, 6.baskı, (“Ruhbilimin Yeni Yolu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler