Tarihi Şahsiyetler

Alexander Parvus Helphand Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PARVUS (1867-1924)

Rus asıllı Alman siyaset adamı. Çarlık Rusya’sının ancak Almanya tarafından yıkılabileceğini savunmuş, çeşitli yollardan elde ettiği serveti bu amaç için harcamıştır.

Beyaz Rusya’da Berezino kasabasında doğdu, Almanya’da öldü. Yahudi asıllıdır. Asıl adı İsrael Lazareviç Helphand’dır. Sonraları Aleksandr İsrael Helphand adını benimsedi. Yazılarında Unus ve Parvus takma adlarını kullandı ve daha çok Parvus adıyla tanındı. İlk ve ortaöğrenimini Odessa’da yaptı. 1886’da İsviçre’ye gitti. Burada başta Plehanov olmak üzere sürgündeki Rus Marxistleri ile tanıştı ve Marxizm’den etkilendi. 1891 ’de Basel Üniversitesi’ndeki ekonomi politik öğrenimini bitirdi ve felsefe doktoru oldu. Bu arada Avrupalı sosyalist çevrelerle ilişki kurdu ve Alman Sosyal Demokrat Partisi’ne girdi. Kari Kautsky’nin Stuttgart’ta yayımlamakta olduğu Neue Zeit (Yeni Zaman) adlı kuramsal dergide yazmaya başladı. Sonra Berlin’e giderek parti gazetesi Vorwarts’z (İleri) katıldı. Ancak 1893’te Alman polisi tarafından Berlin’den çıkarıldı.

Parvus, Alman sosyalistlerinin düşünceleriyle uygulamaları arasında uyumsuzluk görüyordu. K.Kautsky ve E.Bernstein’ın başını çektiği grup sonradan Revizyonizm adını alacak görüşlerini yayarken Parvus bunlara şiddetle karşı çıktı. Bu düşüncelerini beğeniyle izleyen sürgündeki Rus Marxistleri Parvus’la ilişki kurdular. 1898’de Londra’da toplanan II.Enternasyonal Kongresi’ne Rus delegesi olarak katılan Parvus, 1900’de Münih’te Lenin’le tanıştı ve Rus siyasi mültecilerinin Alman Sosyal Demokratları’yla ilişki kurmalarını sağladı.

1903’teki kongrede Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Bolşevik ve Menşevik denilen gruplara ayrılınca, Parvus tarafları uzlaştırmak ve partinin birliğini yeniden kurmak için çaba harcadı. 1904’te Münih’te Troçki’yle tanıştı ve düşünceleriyle onu etkiledi. Bu sıralar sosyalist Alman basını Parvus’u dışlamıştı. Parvus da para kazanmak amacıyla Rus yazarlarının Avrupa’daki telif haklarını koruma işine girdi. Ancak aldığı paralardan yazar haklarını ödememesi, yaşamının sonuna kadar suçlanmasına neden oldu.

İlgili Makaleler