Tarihi Şahsiyetler

Alessandro Volta Kimdir, Hayatı, Biyografi, Eserleri, Hakkında Bilgi

VOLTA, Alessandro (1745-1827)

İtalyan, fizikçi. Elektrik pilini icat etmiştir.

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta 18 Şubat 1745’te Como’da doğdu, 5 Mart 1827’de aynı kentte öldü. On sekiz yaşındayken fizikle, özellikle elektrikle ilgilenmeye başladı ve 1769’da elektrik konusundaki ilk yapıtını yayımladı. 1774’te Como’daki lisenin yöneticiliğine getirildi. Ertesi yıl, elektrostatik indükleme ilkesinden yararlanarak elektrik üretip saklayabilen, “elektrofor” adını verdiği bir aygıt yaptı. Elektrofor, geleceğin çok yüksek gerilimler üretebilen büyük statik elektrik makinelerinin öncüsüydü. 1776’da bataklık gazları üzerindeki araştırmaları sırasında metan gazım bulan Volta 1779’da Pavia Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörlüğüne getirildi ve bu görevi kırk yıl boyunca sürdürdü. O günün elektrometrelerinden en az yüz kat daha duyarlı olan metal yapraklı elektrometreyi geliştirdikten ve elektrik potansiyel farkı için ilk kez Standard bir birim önerdikten sonra, 1800’de en büyük buluşunu gerçekleştirerek ilk elektrik pilini yapmayı başardı. 1782’de Fransız Bilimler Akademisi’nin, 1791’de Londra’daki Royal Society’nin üyeliğine seçilen Volta, 1794’te bu kurumun Copley madalyasıyla ödüllendirildi. Elektrik potansiyel farkı birimi, 1881 ’de, onun anısına “volt” olarak adlandırıldı.

Galvani, 1786’da, yeni ölmüş bir kurbağanın bacağına bıçak değdirildiğinde bacak kaslarının kasıldığını gözlemlemiş ve bu kasılmanın, hayvanların dokularında bulunan “hayvansal elektrik”ten ileri geldiğini öne sürmüştü. Deneyi yineleyen Volta, kurbağaya tek bir metal değdirildiğinde kasılma olmadığını, ancak iki ayrı metalin kasılmaya yol açtığını belirleyerek, bu kasılma hareketinin, birbirine değen iki farklı metal arasında oluşan potansiyel farkından kaynaklandığım ve söz konusu elektriğin hayvansal dokuyla ilişkisi olmadığım ortaya koydu.

Galvani ile Volta arasındaki hayvansal elektrik-Düşiinceleri metalik elektrik tartışması, Volta’nın 1800’de ilk elektrik pilini gerçekleştirmesiyle sonuca bağlandı. Tuzlu su içine daldırılmış bakır ve çinko elektrotlardan oluşan bu pille, ilk kez sürekli elektrik akımı sağlayabilen bir üreteç geliştirilmiş oluyordu. Pilin icadı elektrikte çok önemli bir gelişmeyi simgeledi. Elektrik akımının kimyasal, manyetik ve ısıl etkilerinin ve elektromanyetik indüklemenin bulunması Vol-ta’nm buluşunu izleyen yıllarda ve onun bu buluşundan yararlanılarak gerçekleştirildi.

• YAPITLAR (başlıca); Le öpere (ö.s.), 7 cilt, 1918-1929, (“Yapıtlar”); Epistoiario (ö.s.), 5 cilt, 1949-1955, (“Yazışmalar”); Aggiunte aile öpere e ali’epistoiario, 1966, (“Yapıtlar ve Yazışmalara Ekler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler