Tarihi Şahsiyetler

Friedrich Miescher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MIESCHER, Johann Friedrich (1844-1895)

İsviçreli biyokimya ve fizyoloji bilgini. Kalıtım mekanizmasının kimyasal temelini oluşturan nükleik asitleri bulmuştur.

13 Ağustos 1844’te Basel’de doğdu, 26 Ağustos 1895’te Davos’ta öldü. 1868’de Basel Universitesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra Almanya’ya giderek, bir yıl Tübingen Üniversitesi’nde Hoppe-Seyler ile, bir yıl da Leipzig Üniversitesi’nde Cari Ludwig ile çalıştı. 1871’de Basel Üniversitesi’nde fizyoloji profesörlüğüne atandı, 1885’te de bu kurumda ülkesinin ilk fizyoloji enstitüsünü kurdu.

Miescher’in en önemli buluşu, 1869’da Tübingen Üniversitesi’nde Hoppe-Seyler’in yanında çalışırken, nükleik asitlerin varlığını ortaya çıkarmasıdır. Miescher bu bileşiği, irin içindeki alyuvar hücrelerinin çekirdeğinde bulmuş, Hoppe-Seyler’in keşfettiği lesitinden sonra azot ve fosfor içeren ikinci organik madde olması nedeniyle büyük ilgi çeken bu bileşiğe, hücre çekirdeğinden (nükleus’tan) kaynaklandığı için “nüklein” adını vermişti. Araştırmalarını Basel Üniversitesi’nde sürdürerek, 1874’te, som balığının sperma hücrelerinden nükleini saf halde ayırmayı başardı ve bu bileşiğin bir asit molekülü ile “protamin” adını verdiği bir bölümden oluştuğunu saptadı. Miescher, o tarihten sonra “nükleik asit” diye anılan bu maddenin kimyasal yapısını daha ayrıntılı bir biçimde incelemeyerek araştırmalarını som balığının üremesi üzerinde yoğunlaştırırken, Hoppe-Seyler ve öğrencisi KosseP in nükleik asitler üzerindeki incelemeleri, bu asitlerin bitki ve hayvan dokularındaki hücrelerin temel maddesi olduğunu gösterdi. 20.yy’da da, başta Levene olmak üzere birçok araştırmacının katkısıyla, nükleik asitlerin yalnız hücre çekirdeğinde değil, sitoplazmada da bulunduğu, ribonükleik asit (RNA) ve dezoksiribonükleik asit (DNA) diye adlandırılan iki genel türünün olduğu ortaya çıkarıldı ve 1950’lerden başlayarak bu maddelerin kalıtım biyokimyasında oynadığı temel rol giderek yoğun bir inceleme konusu oldu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler