Edebiyat

Siyah Lale Siyzh Lale Kitabının Özeti, Konusu, Alexandre Dumas

Bir Alexandre Dumas (baba) klasiği olan Siyah Lâle tarihi bir roman türünde yazılmıştır. Türkiye’de kitabının yanısıra TRT radyolarında Arkası Yarın’larda radyo tiyatrosu olarak defalarca yayınlanmıştır.

Kitabın konusu

17. yy Hollandası’nda tarihi bir dekor içerisinde döneme damgasını vuran “lale yetiştirme” tutkusu ile birlikte yaşanan aşk, kıskançlık oluşturur.

Özet

Romanın kahramanı Cornelius Von Baerle (Kornelyus van Berll) oldukça zengin bir doktordur. Hem parasını değerlendirmek hem de güzel bir uğraş edinmek için dönemin en zarif ve pahalı uğraşlarından olan lale yetiştiriciliğine başlar. Hobi olarak başladığı bu iş kısa sürede hayatının tek gayesi olur. O sırada Haarlem Çiçekçilik derneği siyah lale yetiştirene büyük ödül vereceği bir yarışma düzenler. C.V. Baerle de siyah lale soğanı oluşturmak için çalışmalara başlar. Tabi onun gibi lale yetiştiricisi olan kıskanç komşusu Isaac Boxtel, C.V. Baerle’nin her yaptığını takip etmektedir. Baerle’nin siyah lale soğanını yetiştirdiğini düşündüğü an, bir iftirayla onu tutuklatıp hapse attırır. Cornelius, müebbed hapse mahkum olur. Yetiştirdiği üç siyah lale soğanını üzerinde saklayarak hapse girer. Burada geçen günlerinde iki şey ona yaşama gücü verenlerden biri olan gardiyanın kızı Rosa’ya aşık olur ve onun sayesinde hapishanede siyah laleyi yetiştirirler, büyük ödülün sahibi olurlar. Bütün bunlar olurken Van Baerlenin suçsuzluğu anlaşılır ve Van Baerle de özgürlüğüne kavuşur ve Rosayla evlenerek mutlu bir yuva kurarlar.

İlgili Makaleler