Filozof Biyografileri

William McDougall Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

McDOUGALL, William (1871-1938)

İngiliz, psikolog. Bilinçli ya da bilinçsiz insan davranışlarının belli bir amaca yönelik etkinlikler olduğunu ileri sürmüştür.

22    Haziran 1871’de İngiltere’de Lancashire’da Chadderton’da doğdu, 28 Kasım 1938’de ABD’nin Kuzey Carolina Eyaleti’nde Durham’da öldü. Bir kimya fabrikatörünün oğluydu. İlk ve ortaöğrenimini İngiltere’de ve Almanya’da tamamladıktan sonra, Manchester ve Cambridge üniversitelerinde biyoloji öğrenimi gördü. 1897’de Londra’da St.Thomas Has-tanesi’nde çalışırken psikolog William James’in yapıtlarından etkilenerek psikoloji okumaya karar verdi. Cambridge Üniversitesi’ne bağlı St.John’s College’da psikoloji dalında doktora çalışmalarına başladı.

1899’da Avustralya ile Yeni Gine arasındaki Torres Boğazı’na yapılan bir antropolojik araştırma gezisine katıldı. Gezi sırasında yöredeki yerlilere psikolojik testler uyguladı. Daha sonra Almanya’da
Göttingen Üniversitesi’nde renk algılaması üzerine araştırmalar yaptı. 1901’de asistan olarak Londra’daki University College’ın psikolojik araştırma laboratu-varına girdi. 1904’te Oxford Üniversitesi’nde okutmanlık yapmaya başladıktan sonra 1905’te Physiolo-gical Psychology (“Fizyolojik Psikoloji”) adlı kitabını yayımladı. Kitabında “ruh”un eter benzeri bir yapı olduğunu, bu yapıyı sinirsel etkinliğin harekete geçirdiğini savundu. 1911’de kalıtım, evrim, bellek ve öğrenme, parapsikoloji gibi konuları ele aldığı ünlü kitabı Body and Mind: A History and Defence of Animism’i (“Beden ve Zihin: Animizmin Tarihi ve Savunması”) yayımladı. I.Dünya Savaşı sırasında orduda görev yaparken, savaşın yol açtığı bir ruhsal çöküntü türü olan ve shell-shock adı verilen bir histeri biçimi üzerinde çalışmalar yaptı. 1920’de ABD’ye giden McDougall, aynı yıl Harvard Üniversitesi’nde, 1927’de de Durham’daki Duke Üniversitesi’nde psikoloji profesörü oldu.

McDougall bilinçli ya da bilinçsiz tüm davranışların amaçlı oldukları ve bir ereğe doğru yöneldikleri savına dayanan amaçlılık (hormic) psikolojisine katkıları, ereksel biyolojik enerjinin yönlendirdiği kalıtımsal içgüdülerden ve duygulardan oluşmuş kişilik anlayışı ve bireylerin etkileşmesiyle ortaya çıkan ve grubun psikolojik davranışını yönlendiren “grup zihni” kavramıyla, psikoloji tarihinde özgün bir yer edinmiştir. Yazılarıyla ve etkili polemikleriyle, birçok psikologun biyolojik ve toplumsal psikolojiyi önemsemesinde ve bu alanlarda çalışmaya yönelmesinde etkili olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Physiological Psychology, 1965, (“Fizyolojik Psikoloji”); An Introduction to Social Psychology, 1908, (“Toplumsal Psikolojiye Giriş”); Body and Mind: A History and Defence of Animism, 1911, (“Beden ve Zihin: Animizmin Tarihi ve Savunması”); The Group Mind, 1920, (“Grup Zihni”); An Outline of Psychology, 1923, (“Psikolojinin Anahatları”); Psycho-analysis and Social Psychology, 1936, (“Psikanaliz ve Sosyal Psikoloji”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler