Edebi Şahsiyetler

Clark Gable Kimdir, Kısaca, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

GABLE, Clark (1901-1960)

ABD’li sinema oyuncusu. “Hollywood’un Kralı” olarak ün kazanmıştır.

William Clark Gable 1 Şubat 1901’de Ohio’da, Cadiz’de doğdu, 16 Kasım 1960’ta öldü. On dört yaşında evini ve okulunu bırakarak bir lastik fabrikasına işçi girdi. Akşamları da bir tiyatronun sahne işlerinde çalışıyordu. Çiftçi olan babası, petrol aramaya başlayınca, onu da yanma çağırdı. 1922’de babasının yanından ayrılarak gezici bir tiyatro topluluğuna katıldı. İki yıl sonra bu topluluğun, kendinden on dört yaş büyük olan yöneticisi Josephine Dillon’la evlendi. Birlikte Hollywood’a yerleştiler. Gable burada birkaç filmde figüran olarak gözükmekten başka bir başarı elde edemedi. Bir süre sonra karısından ayrıldı ve gene gezici tiyatro yaşamına döndü. Broadway ve Los Angeles’ta sahneye çıktı. Bir arkadaşının aracılığı ile MGM ve Warner Bros yapımevleri ile ilişki kurduysa da fazla iri olan kulaklarının görünümü nedeniyle işe alınmadı. 1931’de bir kovboy filmindeki kötü adam rolüyle ilk kez çıktığı beyaz perdede otuz yıl süren bir egemenlik kurdu. Sinemaya başladığı yıl on iki filmde birden rol aldı. Aynı yıl, kendinden on yedi yaş büyük zengin bir Texaslı kızla evlendi, ama bu evliliği de uzun sürmedi. 1934’te It Happened One Nigbt (Bir Gecede Oldu) filmindeki rolüyle Oskar kazandı. II. Dünya Savaşı’nda Hava Kuvvetleri’nde çarpıştı. Savaş sonrasında ününü büyük ölçüde yitirdi. Alkol tutkusu ve Hollywood’daki bunalım onun sonu oldu. The Misfits filmini çevirdiği sırada bir kalp krizi geçirerek öldü.

Gable Amerikalı izleyiciler arasında yapılan bir anket sonucu “Hollywood’un Kralı” unvanını kazanmıştı. Etkili bakışları, gülümsemesi ile tüm dünya kadınları için o yıllarda erkek cinselliğinin bir simgesi oldu. Türkiye’de de etkili olan bu yıldızın adı “klark çekmek” deyimiyle Türkçe’ye de girdi. Yaşamı 1976’da James Brolin’in Gable and Lombart adlı filmine konu oldu.

•    YAPITLAR (başlıca): It Happened One Nigbt, 1934, (Bir Gecede Oldu); Mutiny on tbe Bounty, 1935, (Denizde İsyan)Gone With tbe Wind, 1939, (Rüzgâr Gibi Geçti); Homecoming, 1948, (Eve Dönüş); Any Number Can Play, 1949, (Hileli Zar); Lone Star, 1952, (Yalnız Adam), Mogambo, 1953; Betrayed, 1954, (Casus Aşkı); Run Silent, Run Deep, 1959, (Sessiz ve Derinden Git); İt Started in Naples, 1960, (Macera Böyle Başladı); The Misfits, 1961, (Uygunsuzlar).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler