Tarihi Şahsiyetler

Wilhelm Steinitz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STEINITZ, Wilhelm (1836-1900)

AvusturyalI satranççı. İlk resmi dünya şampiyonu olmuştur.

18 Mayıs 1836’da Prag’da doğdu, 12 Ağustos 1900’de New York’ta öldü. Satranca 12 yaşında başladı. Gençliğinin ilk yıllan Viyana’da geçti. 1857’de Viyana Teknik Üniversitesi’ne girdi. 20 yaşında, Avusturya’nın en güçlü oyuncularından biri oldu, yaşamını satrançtan kazanmaya karar verdi. Kulüplerde, kahvelerde küçük paralar karşılığı satranç oynamaya başladı. 1862’de İngiltere’ye giderek, orada yerleşti. Aynı yıl katıldığı Londra Turnuvasında altıncı oldu.

1866’da, resmi olmayan dünya şampiyonu Aderssen ile yaptığı maçı 8-6 kazanarak bu unvanı ele geçirdi. 1872’de Londra Turnuvası’nda zamanının en güçlü oyuncuları önünde birinci gelen Steinitz, 1873 Uluslararası Viyana Tumuvası’nda hiç yenilmeden 16 oyun kazanarak erişilmesi güç bir rekor kırdı. 1883’te İngiltere’den ayrılarak ABD’ye yerleşti. Zukertort ile 1885’te New York, St.Louis ve New Orleans’ta yaptığı karşılaşmaları kazanarak resmi dünya şampiyonu oldu. Çigorin’i 1889 ve 1892’de Havana’da iki kez yenilgiye uğrattı. Ancak, Çigorin ile yaptığı ikinci maçı güçlükle kazandı. 1894’te E.Lasker ile yaptığı unvan maçında yenilerek 28 yıl elinde tuttuğu dünya şampiyonluğunu yitirdi. 1896’da Moskova’da yapılan ikinci maçı da Lasker kazandı. Yaşamının son yıllarını ruhsal sorunlar içinde geçirdi.

Steinitz, ilk döneminde atak ve yaratıcı hamle dizilerine dayanan oyun yöntemiyle ün kazanmıştır. Ustalığının yanı sıra yeni kuramlar geliştirmiş, ilkeler
saptamıştır. Her durumda saldırıyı amaçlayan oyun yönteminin eksikliklerini ortaya koymuş, küçük üstünlüklerin birikiminin, karşı oyuncunun zayıf noktaları üstünde yoğunlaştırılacak baskının önemini vurgulamış, böylece de çağdaş satrancın temellerini atan oyunculardan biri olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Modern Chess İnstructor, 1889, (“Çağdaş Satranç Öğretmeni”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler