Tarihi Şahsiyetler

Vito Volterra Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VOLTERRA, Vito (1860-1940)

İtalyan, matematikçi. Matematikte fonksiyonel analiz dalının öncülerindendir.

3 Mayıs 1860’ta Ancona’da doğdu, 11 Ekim 1940’ta Roma’da öldü. 1882’de, matematik ve fizik öğrenimi gördüğü Pisa Üniversitesinden doktor unvanıyla mezun oldu ve en çok etkilendiği öğretmeni olan Enrico Betti’nin (1823-1892) asistanlığını yapmaya başladı. Ertesi yıl aynı üniversitenin Mekanik Kürsüsü için açılan yarışmayı kazandı ve yirmi üç yaşında profesör oldu. Bir süre, Betti’nin ölümüyle boşalan Matematiksel Fizik Kürsüsü’nde görev yaptıktan sonra 1892’de Torino Üniversitesi’nin Mekanik Kürsüsü’ne, 1900’de de Roma Üniversitesi’nin Matematik Fizik Kürsüsü’ne getirildi. 1905’te Krallık Senatosu üyeliğine seçilmesiyle siyasal etkinliklere de katılmaya başlayan, I.Dünya Savaşı sırasında İtalyan Hava Kuvvetleri’ne yeni savaş araçları kazandırılmasını amaçlayan bilimsel araştırmalar yapan Volterra, 1922’de siyasal yönetimi ele geçiren Faşistler’e karşı demokratik kurumlan savunanlar arasında yer aldı. 1931’de, senatodaki her girişimine karşı çıktığı Mussolini yönetimine bağlılık yemini etmeyi kabul etmemesi üzerine Roma Universitesi’nden uzaklaştırıldı. Ertesi yıl İtalyan bilim kuruluşlarının tümünün üyeliklerinden çıkarılan Volterra, 1936’da papa XI.Pius tarafından Papalık Bilimler Akademisi’ne seçildiyse de yaşamının 1931’den sonraki bölümünü İtalya dışında, başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde geçirmek zorunda kaldı.

Matematiğin 20.yy’daki gelişimini etkilemeyi başaran bilim adamları arasında yer alan Volterra 1883’te, fonksiyonlardan oluşan bir değer kümesinde tanımlanan fonksiyonlar olan fonksiyonellerin genel kuramını geliştirdi. Sonraki yıllarda integral ve intreg-ralli diferansiyel denklemlerin çözümüne, optik, elek-tromanyetiklik ve esneklik gibi fizik konularına ve biyolojiye uyguladığı fonksiyonel analiz yöntemleriyle birçok yeni matematik dalının kuruluşuna öncülük etti.

• YAPITLAR (başlıca): Öpere matematiche memorie e note, (ö.s.), 5 cilt, 1954-1962, (“Toplu Yapıtlar, İnceleme ve Notlar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler