Tarihi Şahsiyetler

Vasco da Gama Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

GAMA, Vasco da (1460-1524)

Portekizli denizci. Avrupa ile Hindistan arasındaki deniz yolunu keşfetmiştir.

Alentejo’da Sines liman kasabasında doğdu, 24 Aralık 1524’te, Hindistan’da Koşin’de (Cochin) öldü. Babası Estevao da Gama, Portekiz Kralı Il.Joâo’nun hizmetindeki denizcilerden biriydi.

Vasco da Gama’nın gençliği üzerine pek az şey bilinmektedir. 1492’de II. Joâo tarafından Setubal ve Algarve’de bulunan bazı Fransız gemilerini ele geçirmekle görevlendirildi. Bartolemeu Dias’ın Ümit Bur-nu’nu keşfetmesinden sonra II. Joâo Hindistan’a ulaşma görevini Estevao da Gama’ya verdi. Estevao da Gama’nm 1495’te ölmesi üzerine keşif gezisinin komutası oğlu Vasco da Gama’ya geçti. Aynı tarihlerde II. Joâo’nun ölümünden sonra yerine Manuel geçtiğinden, Vasco da Gama’mn hangi kral tarafından bu göreve atandığı kesin olarak bilinmemektedir. Sefer için hazırlıklarını tamamlayan Vasco da Gama Temmuz 1497’de Lizbon’dan ayrılarak, Hindistan’a gitmek için yelken açtı. Buyruğunda, sancak gemisi Sâo Gabriel, kardeşi Paulo da Gama’nın komutasındaki Sâo Rafael ve Nicolau Coelho komutasındaki Berrio adındaki gemilerle bir de erzak gemisi vardı. 170 kadar olan mürettebatın arasında, Gonçalo Nu-nes, Pero de Alenquer, Pero Escabar, Joâo de Coimbra ve Afonso Gonçalves gibi çağın tanınmış Portekizli gemicileri bulunuyordu.

Gama’nm amacı, Doğu’nun baharat pazarlarını tanımak ve Doğu’da yaşadığı sanılan Hıristiyan hükümdarlar ile bağlaşmalar yapmaktı. Yanında efsanevi Hıristiyan rahip kral John’a yazılmış mektuplar ve Portekiz egemenliğinin sembolü olan taş sütunlar taşıyordu. Yeşilburun Adaları’na Bartolemeu Dias’ın komutasındaki bir geminin eşliğinde gittiler. Burada Sâo Tiago’ya uğradıktan sonra 3 ay sürecek olan bir deniz yolculuğu başladı. Kasım’da Ümit Burnu’nu geçtikten sonra Angra de Sâo Braz’a vardılar. Aralık
1497’de Doğu Afrika kıyıları boyunca kuzeye doğru yelken açıldı. 25 Aralık 1497’de Natal kıyılarına gelen Portekizliler, 11 Ocak 1498’de, su sıkıntısı nedeniyle Güney Mozambik’te karaya çıktılar. 25 Ocak’ta Qualimane’ye ulaşan filonun tayfaları arasında iskor-büt salgım baş gösterdi. Hasta olanların iyileşmesi için 2 Mart 1498’e değin Mozambik Adası’nda kalındı. 7 Nisan’da Mombasa’ya (bugün Kenya’da) ulaşan filo, 14 Nisan 1498’de Melinde (bugün Kenya’ da) kentine vardı. Zamanın usta denizcilerinden biri olan Ahmed b. Mecid’i yanlarına alarak Hint Okyanusu üzerinden Hindistan’a ulaştılar. 28 Mayıs 1498’de Kaliküt (Calicut) yakınlarında demirlediler.

İlgili Makaleler