Türk Edebiyatı

Ulus Gazetesi Tarihi, Yazarları, Ne Zaman Kuruldu, Hakkında Bilgi

ULUS

«Millî iradeyi âmil ve hâkim kılmak» parolasıyle hareket eden Mustafa Kemal için sesini topluma işittirmek ve kamuoyu yaratmak büyük önem taşıyordu. Bu nedenle de Heyeti Temsiliye üyeleriyle birlikte Ankara’ya varışından 14 gün sonra, 10 ocak 1920 günü Ankara’da bir gazete çıkmağa başladı. Gazetenin adı Hâkimiyeti Milliye idi ve sorumlu müdürü Mustafa Kemal’in karargâhında görevli, kendini onun mücadelesine adamış olan yedek subay Recep Zühtü (Soyak) idi.

1930’dan sonra yeni getirilen rotatifinde basılmağa başlanan Hâkimiyeti Milliye
Türkiye’nin en modern gazetelerinden biri haline gelmiş, siyasî yönden yönetimi Falih Rıfkı Atay’a verilmiş, yazı kadrosunda da Necip Ali Küçüka, Zeki Mesud, Nasuhi Bay dar, Ahmet Şükrü Esmer, Neşet Halil, Burhan Belge, Nurettin Artam, Yaşar Nabi Nayır, Nurullah Ataç, Cemal Kutay gibi kimseler yer almıştı. Bu dömde gazetenin adı da Hâkimiyeti Milliye’den Ulus’a çervrilmişti.

Ulus gazetesi kadrosundan bazı fireler vermekle birlikte gücünü, C.H.P. mallarına elkonulması sonucu kapandığı 1953 yılı sonuna kadar sürdürdü. Ulus’un kapanışından sonra Yeni Ulus ve Nihat Erim’in yayımladığı Halkçı gazeteleri 1955’e kadar C.H.P.’nin yayın organı olarak çıktı. Bunlarda Hüseyin Cahit Yalçın, Nihat Erim, Çetin Altan, Bülent Ecevit gibi yazarlar, temsil ettikleri partinin Parlamento’da yürütebildiğinden daha etkili bir denetimi yazılanyle yapabiliyorlardı. Gazete 1955’te partililerin küçük sermaye katkılanyle kurdukları bir şirket tarafından tekrar Ulus adiyle çıkmağa başladı. Ulus gazetesi o yıllarda hükümetin artan baskısıyle karşı karşıya kalan gazeteler arasında en fazla ceza verilen, en sık kapatılan ve mensuplan sık sık cezaevine girip çıkan yayın organlarından biri olmuştur.

Ulus gazetesi 27 Mayıs’tan sonraki dönemde CHP’nin muhalefet yıllannda-kinden farklı bir yayın politikasıyle varlığını sürdürüyordu. Bu arada vaktiyle Hazine’ye intikal eden tesislerine de kavuşmuştu. Ne var ki 1965’ten sonra parti içinde başlayan tartışmalar çok geçmeden gazeteyi de etkilemeğe başladı ve 1971’de bunun, Yaşar Aysev – Vedat Dalokay ortaklığına devri kararlaştınldı. Bu ortaklık tarafından 29 temmuz 1971’den başlayarak ve birkaç ay sonra yalnız Yaşar Aysev tarafından Barış adiyle yayımlanan gazete gene eskisi gibi CHP’nin görüşlerini destekliyor, ortanın solundaki
CHP’nin gayriresmi yayın organı olarak çıkıyordu. 2008 itibariye gerçek adına geri dönmüş Ulus adıyla yayınlarını sürdürmeye başlamıştır. Günümüzde de aynı isimle yayın hayatına devam etmektedir.

İlgili Makaleler