Tarihi Şahsiyetler

Turgut Özal Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Dönemi, Hakkında Bilgi

ÖZAL, Turgut (1927)

Türk siyaset adamı. Anavatan Parti-si’nin genel başkanı ve Aralık 1983’ten bu yana Türkiye’nin başkamdir.

13    Ekim 1927’de Malatya’da doğdu. 1950’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni bitirdi. Devlet Su İşleri’nde ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde görev yaptı. 1965’te başbakanlık özel teknik müşaviri oldu. 1967’de Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) müsteşarlığna getirildi. 1970’te “Finansman Kanunlarının hazırlayıcıları arasındaydı. 12 Mart 1971 ‘den sonra bu görevinden ayrıldı, ABD’ye giderek 1973’e değin Dünya Bankası Sanayi Dairesi’ nde özel müşavirlik yaptı. Yurda döndükten sonra Çeşitli özel kuruluşların üst düzey yöneticiliğinde bulundu. 1977 genel seçimleri’nde Millî Selamet Partisi’nden İzmir milletvekili adayı oldu; ancak seçilemedi. 1979’da Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) başkanı oldu. 1979 sonunda kurulan Demirel hükümeti döneminde başbakanlık müsteşarı ve DPT müsteşar vekili olarak görev yaptı. 24 Ocak 1980’de açıklanan “İktisadi Önlemler Paketi”nin hazırlayıcıları arasında yer aldı ve iktisadi kararlarda sorumluluğu yüklendi.

24   Ocak Kararları olarak bilinen önlemlerin alındığı 1980 yılı başlarında Türkiye ekonomisi özellikle dış finansman açısından büyüyen sorunlarla karşı karşıyaydı. 1970’lerin ikinci yarısından başlayarak gerileyen üretim artış hızı 1979’da nüfus artış hızının altına düşmüş, aynı dönemde enflasyon giderek hızlanmıştı. 24 Ocak Kararları temel olarak döviz kuru ve para arzı araçlarını kullanarak, ödemeler dengesini düzeltmeyi ve enflasyonu düşürmeyi hedefledi. İhracatın özendirilmesinin ve serbest piyasa ekonomisi kurallarının işletilmesinin amaçlandığı öne sürülen istikrar programı çerçevesinde Türk lirasının değeri % 50’ye yakın bir oranda düşürüldü, katlı kur uygulaması sınırlandırıldı, faiz oranları yükseltildi. 1 Temmuz 1980’de faiz oranlan üzerindeki devlet denetiminin kaldırılması ile “Temmuz Bankacılığı” olarak adlandırılan dönem başladı.

12    Eylül 1980 Harekâtı’nın ardından 20 Eylül’de kurulan Ulusu hükümetinde, iktisadi işlerden sorumlu başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olan Özal, 24 Ocak Kararları uygulamasını sürdürdü. Program ilk hazırlandığında gerçekleştirilemeyen vergi değişiklikleri 1981 yılı başında uygulanmaya konuldu. 30 Nisan 1981’de Türk lirasının değerinin günlük olarak belirlenmesi kararlaştırıldı. Özal “Bankerler Olayı” olarak bilinen ve bankerlik piyasasının çökmesiyle sonuçlanan gelişmelerden sonra 13 Temmuz 1982’de görevinden istifa etti. Bir süre İslam Kalkınma Bankası’nda çalıştı ve çeşitli şirketlerde danışmanlık yaptı.

İlgili Makaleler