Tarihi Şahsiyetler

Thomas Müntzer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MÜNTZER, Thomas (1489 ? – 1525)

Alman din adamı. Dinde reform hareketini eşitliğe yönelik toplumsal bir devrime dönüştürmeye çalışmıştır.

Doğum tarihinin 21 Aralık 1489 olduğu sanılmaktadır. Harz Dağları eteğindeki Stolberg’de doğdu, 27 Mayıs 1525’te Thüringen’de (Thuringia) Mühlhausen’de (bugün DAC’de) öldü. Çocukluğu Harz Dağları yöresindeki Aschersleber, Halberstadt ve Quedlinburg kentlerinde geçti. Leipzig ve Frankfurt (Oder Irmağı üzerinde) üniversitelerinde edebiyat ve tanrıbilim öğrenimi gördü. Latince, Yunanca ve İbranice dillerindeki uzmanlığı, Eski ve Yeni ahidler konusundaki bilgisiyle zamanının en bilgili kişileri arasına girdi. 1515-1518 arasında Aschersleben ve Halle kentlerinde öğretmenlik ve rahiplik yaptı. Bu dönemde Manin Luther önderliğinde gelişen dinde reform hareketine ilgi duymaya başladı. 1519’da Leipzig’de Luther ile tanıştıktan sonra Lutherciler’in saflarına katıldı.

Müntzer reform hareketini, toplumsal baskıya ve feodal sömürüye son vererek yeryüzünde toplumsal adaleti sağlayacak “Tanrı Krallığı ”nın kuruluşunu amaçlayan dünya çapında bir toplumsal ve siyasi hareketin ilk işareti olarak değerlendiriyordu. Bu nedenle hareketi Roma Katolik Kilisesi’nden bağımsızlıkla sınırlamaya çalışan Luther’in reform anlayışından uzaklaşmaya başladı. Dinsel ve toplumsal hiyerarşilerden arınmış saf bir Hıristiyanlık’ı savunan görüşleri, 1520’de vaiz olarak atandığı Zwickau’dan ertesi yıl ayrılmak zorunda bırakılmasına neden oldu.

Yoğun bir toplumsal kaynaşma içinde olan Bohemya’nın Prag kentine geçerek, orada Çek din reformcusu Jan Hus’un (1369-1415) izleyicileri arasında görüşlerini yaymaya çalıştı. Prag Bildirgesi olarak bilinen, Latince, Almanca ve Çekçe yazılmış bir duyuru yayımlayarak, özellikle toprak sahiplerinin ağır baskısı altında olan köylüleri ve maden işçilerini Tann’nın iradesine uygun yeni bir toplumsal düzen kurmak üzere ayaklanmaya çağırdı. Çabaları sonuç vermeyince 1522’de Thüringen’deki Allstedt’e yerleşerek vaizlik yapmaya başladı.

İlgili Makaleler