Tarihi Şahsiyetler

Felipe Gonzalez Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

GONZALES, Felipe (1942)

İspanyol siyaset adamı. İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin genel sekreteri ve İspanya başbakanıdır.

Sevilla’da doğdu. Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Belçika’daki Louvaıne Katolik Üniversitesi’ne devam etti. 1962’de İspanyol Sosyalist Gençliği adlı örgüte, 1964’te de İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’ne (Partido Socialista Obrero Espanöl-PSOE) üye oldu. 1966’da Sevilla’da işçilerin sorunlarını çözmek amacıyla bir hukuk bürosu kurdu. Aynı yıl Sevilla Üniversitesi’nde iş hukuku ve sendikacılık dersleri vermeye başladı.

1970’te PSOE’nin Yürütme Komitesi’ne seçilen Gonzales, 1974’te partinin genel sekreteri oldu. Aralık 1976’da PSOE’nin 1932’den sonraki ilk yasal kongresini topladı. Nisan 1978’de PSOE’nin Sosyalist Halk Partisi ile birleşmesinde etkin rol oynadı. PSOE’nin Mayıs 1979’da toplanan kongresinde, delegelerin çoğunluğunun, partinin daha geniş bir seçmen kitlesinin desteğini sağlamak için Mandst ilkelerden ödün vermesine karşı çıkmaları üzerine, genel sekreterlik görevinden istifa etti. Eylül 1979’da toplanan özel kongrede, bu grubun etkinliğini yok ederek yeniden genel sekreter oldu. Aynı yıl PSOE’nin parlamento grubunun başkanlığım üstlendi.

PSOE’nin Aralık 1982’de yapılan seçimleri kazanması üzerine başbakan olan Gonzales, iç politikada Franco diktatörlüğü döneminin etkilerini yok etmek amacıyla siyasi partiler arasında uzlaşmanın sağlanmasından, dış politikada ise bağlantısızlıktan yanadır. Haziran 1986 genel seçimlerinde de PSOE oyların büyük bölümünü alırken González de yeniden başbakan seçildi.

İlgili Makaleler