Tarihi Şahsiyetler

Thomas More Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

MORE, Thomas (1478-1535)

İngiliz, düşünür. Yeni bir toplum düzeni öneren Utopia adlı yapıtıyla ün kazanmıştır.

7 Şubat 1478’de Londra’da doğdu, 6 Temmuz 1535’te aynı kentte öldü. Yüksek görevlerde bulunmuş bir hukukçunun oğluydu. Önce St. Anthony’s School’da, sonra sıra ile Oxford’ta Canterbury Hail, Londra’da New Inn ve Lincoln’s Inn’de hukuk ve din öğrenimi gördü. 1504’te İngiliz parlamentosuna girdi. Kral VIII. Henry’nin ilgisini çekti. 1514’te kendisine soyluluk sanı verildikten sonra çeşitli dış temsilciliklerde görevlere yollandı. Bir süre sonra kralın özel danışmanlığına atandı. VIII. Henry’nin eşini boşayıp bir başkasıyla evlenme isteğine Katolik yasalarına aykırı olduğundan, Papalık karşı çıktı. More, bu olayda Papalık’ın yanında yer alınca, 1532’de görevden çekildi. 1534’te kral, İngiliz kilisesini Papalık’tan ayırarak, kendisini onun başına geçiren bir yasayı parlamentodan geçirtti. Yasaya göre, bu yeni niteliğiyle krala bağlılık andı içilmesi gerekiyordu. Ant içmeye karşı çıkan More’un ihanet suçlamasıyla başı kesildi. Ölümünden sonra azizler arasına alındı.

More’un düşüncesi, Rönesans’tan etkilenmiştir. Eski Yunan kaynaklanna dönüş, yenilik ve yeni düzen arayışları, ahlakın felsefe sorunu olarak öne çıkışı ve seçmeci bir tutum, onun görüşlerinin temelini oluşturur. More’u etkileyen öğretilerin başında, o dönemde yeniden yaygınlık kazanmaya başlayan, Epikurosçuluk’la Platon ve Stoa felsefeleri gelir. Epikuros’tan kaynaklanan Hazcılık, karşıtı olan, Stoacı ilkelere uydurulmuştur. Ancak Platon’un özellikle Politeia (Devlet) ve Nomoi (“Yasalar”) adlı diyalogları, More’un felsefesine örnek aldığı yapıtlardır.

Thomas More temel düşüncelerini sergilediği Utopia adlı yapıtında güney yarıküredeki Utopia adasında, beş yıl kalan bir denizcinin ağzından bu ada insanlarının yaşam ve toplum biçimlerini anlatır. Adada her şey, olabileceğin en iyi biçimiyle yapılmaktadır. Denizci de Avrupalılar’a bu adada başarılanları ve bilgece geliştirilen kurumlan tanıtmak için gelmiştir. Utopialılar’da başarının başlıca gizi, eşitliğin tam olarak sağlanmasındadır. Bu da özel mülkiyetin kaldırılmasıyla elde edilmiştir.

İlgili Makaleler