Filozof Biyografileri

Thomas Hobbes Kimdir, Hayatı, Eserleri, Düşünceleri, Hakkında Bilgi

HOBBES, Thomas (1588-1679)

İngiliz, filozof. Yeni Çağ başlarındaki en keskin özdekçi felsefe dizgesini kurmuş, devleti doğalcı bir yaklaşımla açıklayarak hükümdara büyük güç verilmesini savunmuştur.

5    Nisan 1588’de Wiltshire’daki Malmesbury’de doğdu, 4 Aralık 1679’da Derbyshire’daki Hardwick’ te öldü. Cahil ve aksiliğiyle tanınan bir papazın oğludur. Komşu kilisenin papazıyla halk önünde kavgaya tutuşan babası, işini bırakıp Londra’ya kaçmak zorunda kalınca Hobbes’u, amcası büyüttü. Yeğeninin eğitimine özen gösteren amca, onun klasik dilleri iyi öğrenmesini sağladı. Hobbes 14 yaşındayken Yunanca’dan Latince’ye çeviriler yapıyordu. 15 yaşında, Oxford Üniversitesi Magdalen College’a girdi. Burada güçlü bir mantık eğitimi gördü. 1608’de William Cavendish’in oğluna özel öğretmen oldu. Bu sayede iyi bir kitaplıktan yararlanma olanağı buldu. 1610’da öğrencisinin ailesiyle birlikte Avrupa gezisine çıktı. Burada Galilei ve Kepler’in çalışmalarını inceledi. İngiltere’ye dönüşünde Francis Bacon’la tanıştırıldı. Bu düşünürle yakınlık kurdu. 1629’da çıktığı ikinci Avrupa gezisi Hobbes için bir dönüm noktası oldu. Felsefeyle ciddi olarak ilk kez burada ilgilendi. Bunu izleyen üçüncü gezi 1634’ten 1637’ye değin sürdü. Hobbes bu dönemde İtalya’ya giderek Galilei ile tanıştı. Onun etkisiyle devimin evren için en temel ilkeler arasında olduğu inancı giderek pekinleşti. Descartes ve Gassendi’nin çevresine girerek onlarla dostluk kurdu. Bu dönemlerde algı ve duyum konularıyla ilgilendi.

Hobbes devlet yönetiminde hükümdara büyük siyasal güç verilmesi gereğine inanıyordu. Bu görüşünü savunan ve demokrasiyi yeren kimi çalışmaları biliniyordu. 1640’ta kralın gücünün kısıtlanmasını isteyenler yönetime gelince, Hobbes Fransa’ya kaçmak zorunda kaldı. Paris’e yerleşti. Burada, Descartes’ın Meditationes de prima philosophia (Metafizik Düşünceler) başlıklı ünlü yapıtını basım öncesi okudu, ona bir eleştiri yazdı. Bu eleştiri Descartes’ın yanıtıyla birlikte kitabın sonuna eklendi. Paris’te bulunduğu dönemde, Hobbes, iki başyapıtı olan De Corpore (“Nesneler Üzerine”) ve Levıathan’ı yazmaya başladı. Leviathan 1651’de basıldığında Katolik Kilisesi’nin yergisine uğradı. Bunun üzerine Hobbes İngiltere’ye geri dönmek zorunda kaldı. Siyasete karışmaması koşuluyla devletin başındaki Cromwell tarafından kabul edildi. 1665’te De Corpore yayımlanınca, Hobbes eleştirmenlerle uzun tartışmalara girişti. Krallığın yeniden kuruluşuyla, yeniden göze girdi. Çalışmalarını ölene değin sürdüren Hobbes, seksen yedi yaşında Homeros’u İngilizce’ye çevirdi.

İlgili Makaleler