Tarihi Şahsiyetler

Theodore Roosevelt Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ROOSEVELT, Theodore (1858-1919) ABD’li siyaset ve devlet adamı. Hızlı sanayileşmenin yarattığı sorunları çözmeye çalışmış, yayılmacı bir dış politika izlemiştir.

27 Ekim 1858’de New York kentinde doğdu, 6 Ocak 1919’da New York’ta Sagamore Hill’de öldü. Hollanda kökenli varlıklı bir aileden geliyordu. 1876’ya değin özel öğretmenlerden ders aldıktan sonra Harvard College’a girdi, burada tarih ve siyasete ilgi duyarak doğa bilimleri üzerine eğitim görmekten vazgeçti. 1880’de okulu bitirdikten dört ay sonra evlendi. Aynı yıl hukuk okumak üzere Columbia Üniversitesi’ne girdiyse de konunun ilgisini çekmemesi nedeniyle 1882’de okulu bıraktı ve henüz 23 yaşındayken Cumhuriyetçi Parti’den New York Eyalet Senatosu’na seçildi. Cumhuriyetçi Parti ileri gelenleriyle yerel ve merkezi yönetimlerdeki siyaset adamlarının büyük çoğunluğunun yalnızca çeşitli ayrıcalıklar isteyen işadamlarının çıkarlarına göre davrandığını, rüşvet ve yolsuzlukların alabildiğine arttığını görerek, partinin içinde bulunduğu yozlaşmaya karşı çıkan, hızlı sanayileşme ve kentleşmenin yarattığı sorunlara çözüm arayan ve daha sonra İlericiler olarak adlandırılan reformcu kanadın önderlerinden biri durumuna geldi.

Yasama döneminin sona erdiği 1884’te hem annesi, hem karısı öldü. Dakota bölgesinde Missouri Nehri kıyısında yaptırdığı çiftliğe çek ilerek kendini tarih çalışmalarına verdi.

1886’da New York belediye başkanlığı seçimlerine katıldıysa da kazanamadı. Aynı yıl Londra’da ikinci kez evlendi. 1889’da başkan B. Harrison tarafından Kamu Hizmetleri Komisyonu üyeliğine atandı. Komisyonun işlerliğe kavuşturulması ve vatandaşlara hizmet götürülebilmesi için gayretli çalışmaları sonucu komisyonun başkanlığına getirildi. 1895’te New York kenti polis örgütünün başkanlığını üstlendi. Yasaları uygulama konusundaki titizliği onu zaman zaman kendi partisinin üyeleriyle karşı karşıya getirdi. 1897’de bu görevinden istifa ederek başkan McKinley hükümetinde donanma bakanı yardımcısı oldu. 1898’de ABD’nin İspanyol sömürge yönetimine karşı savaşan Küba’nın yanında savaşa katılmasının ateşli bir savunucusu oldu. Savaş kararı alınır alınmaz da Nisan 1898’de hükümetten istifa edip I.Gönüllü Süvari Alayı’nı örgütleyerek Küba’ya gitti. İspanya’nın yenilgisinden sonra savaş kahramanı olarak ülkesine döndü.

İlgili Makaleler