Edebi Şahsiyetler

Ruy Guerra Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

GUERRA, Ruy (1931)

Mozambik asıllı Brezilyalı film yönetmeni. Yeni Sinema akımının öncüle-rindendir.

Mozambik’te doğdu. Fransa’da IDHEC’te (Institut des Hautes Etudes Cinematographiques-Yüksek Sinema Eğitim Enstitüsü) eğitim gördü. Ünlü yönetmenler Delannoy ve Rouquier’nin yanında yönetmen yardımcılığı yaptıktan sonra 1958’de Brezilya’ya gitti.

1960’ta bir kısa metrajlı film gerçekleştirdi. İki yıl sonra çevirdiğıi ilk uzun metrajlı filmi Os cafajes-tes (“Tutkular Plajı”) ile gerek Brezilya’da, gerekse ülkesi dışında tanındı. Bu filmden sonra çektiği Os fuzis (“Tüfekler”) ise ününün iyice yayılmasına yol açtı. G.Rocha ve P. dos Santos ile birlikte Yeni Sinema (Cinema Novo) akımının kurucuları arasında yer aldı. Os fuzis’in ardından üç film daha gerçekleştirdikten sonra 1980’de Mozambik’e giderek, Mozambik sinemasının ilk uzun metrajlı filmi Mueda, memoria e massacre’ı (“Mueda, Anılar ve Kıyım”) çevirdi. Daha sonra, Meksika’da Garcia Marquez’in yazdığı Erendira adlı senaryoyu filme çekti. Film, 1983 Cannes Film Şenliği’nde gösterildi.

Yönetmenliğin yanı sıra besteci, oyuncu ve dramaturg olarak da Brezilya sinemasında ürün veren Guerra’nın ilk filmi Os cafajestes, gerek anti-konformist tavrı ve sansürü hiçe sayan erotik sahneleri, gerekse el kamerasıyla çekilen plan-sekanslar, dinamik kurgu ve oyunculuktaki gerçekçilik gibi anlatım özellikleriyle Yeni Sinema’nın büyük ilgi uyandıran ilk filmi olmuştur. G.Rocha’nm Dues e o diabo na terra do sol (“Tanrı ve Şeytan Güneş Toprağında”) ve P.dos Santos’un Vidas secas (“Kuru Hayatlar”) filmleri ile birlikte Yeni Sinema’nın olgunluk döneminin en önemli üç yapıtından biri olan Os fuzis ise köktenci tutumu ile üçüncü dünyanın politik içerikli filmleri arasında öncü bir konuma da sahiptir.

•    YAPITLAR (başlıca): Os cafajestes, 1962, (“Tutkular Plajı”); Osfuzıs, 1964, (“Tüfekler”); Sıveet Hunters, 1969, (“İyi Avcılar”); Os Deus e os mortes, 1970, (“Tanrılar ve Ölüler”); A Queda (N.Xavier ile), 1976, (“Düşüş”); Mueda, memoria e massacre, 1980, (“Mueda, Anılar ve Katliam”); Erendira, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler