Filozof Biyografileri

Ruth Benedict Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BENEDICT, Ruth (1887-1948)

Amerikalı antropolog. Kültür ve kişilik arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmalarıyla kültürel antropolojiye katkıda bulunmuştur.

Ruth Fulton Benedict 5 Haziran 1887’de New York’ta doğdu. Babası cerrahtı. Ağır işittiği için insanlardan uzak duran, içine kapanık bir çocuktu. 1909’da bitirdiği Vassar Koleji’nde İngiliz edebiyatı okudu, bir süre şiir yazdı ve bunları Anne Singleton takma adıyla yayımladı. Edebiyata duyduğu ilgiyi antropoloji çalışmalarına başladığı yıllarda da sürdürdü. 1914’te biokimyacı Stanley R. Benedict ile evlendi. Çeşitli uğraşları denedikten sonra 1919’da New York’taki New School for Social Research’de antropoloji konferanslarını izlemeye başladı. 34 yaşında Columbia Üniversitesine kaydoldu ve Amerikan antropolojisinin önde gelen isimlerinden Franz Boas ile çalışmaya başladı. Öğretmeninin fizik öğreniminden farklı olarak Benedict’in beşeri bilimler öğrenimi görmüş olması ve şiire ilgi duyması, onun antropolojiyi beşeri bilimlerin bir kolu olarak değerlendirmesinde etkili oldu.

Amerika Yerlileri üzerine çalışmalar
Benedict 1923’te Kuzey Amerika Yerlilerini inceleyen The Concept of the Guardian Spirit in North America (“Kuzey Amerika’da Himayeci Ruh Kavramı”) adlı teziyle doktorasını aldı. Aynı yıl Columbia Üniversitesi’nde ders vermeye başladı ve 1937’de Boas’m ayrılışına değin antropoloji bölümünde asistan olarak çalıştı. 1920’lerde ve 1930’larda çeşitli Amerika Yerlileri üzerine alan araştırmaları yaptı ve incelemelerde bulundu. Zamanla alan araştırmasının yoruculuğu yüzünden diğer antropologların araştırmalarından sentezlere varma yolunu seçti. II. Dünya Savaşı’nda Washington’a gitti ve Savaş İstihbaratı Dairesi’nde çalışırken meslektaşlarıyla birlikte çeşitli Avrupa ve Uzak Doğu kültürleri konusunda, özellikle de Tayland ve Japonya üzerine araştırmalar yaptı. Bu çalışmalar Benedict’in savaş sonrasında Columbia Üniversitesi’nde yönettiği “Çağdaş Kültürler Üzerine Araştırmalar” projesinin temelini oluşturdu. 1948’de profesör oldu. Aynı yılın Eylül ayında New York’ta öldü.

Benedict’in doktora tezi o dönemde yaygın olan ve kültürel bütünleşmenin rastlantısal olduğunu ileri süren “yayılıma” (diffusionist) yaklaşımın etkisiyle dinin kökenleri hakkında ileri sürülen çeşitli kuramları sınamak amacım güdüyordu. Bu yaklaşımın oluşmasında ise Boas’m ve Primitive Society (“İlkel Toplum”) adlı kitabı 1920’de yayımlanan Robert Lowie’nin büyük katkıları olmuştu. Benedict doktora tezini verdikten sonra folklor çalışmalarıyla ilgilenmiş ve 1925-1939 arasında Amerikan Folklor Dergisi’ni yönetmiştir.

İlgili Makaleler