Tarihi Şahsiyetler

Roberto Farinacci Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

FARINACCI, Roberto (1892-1945) İtalyan siyaset adamı. Faşist Parti’nin genel sekreterliğini ve devlet bakanlığı yapmıştır.

16 Ocak 1892’de Isernia’da doğdu, 28 Nisan 1945’te Milano’da öldü. 1909’da öğrenimini yarıda keserek Cremona’da demiryollarında memurluk yapmaya başladı. Bu dönemde sosyalist görüşü benimsemekteydi. Benito Mussolini’nin 1919’da kurduğu İtalyan Kavga Faşistleri (Fasci itallani di combatti-mento) örgütüne yakınlık duydu. Düşünceleri doğrultusunda günlük Cremona Nuova gazetesini çıkarmaya başladı. Yönetimindeki faşist silahlı milislerle (squadre d’azione) faşist olmayanlara karşı baskı ve şiddet eylemlerine girişti. Sosyalistler’in çok güçlü oldukları Cremona’da faşist hareketin güçlenmesinde önemli rol oynadı. Mayıs 1921 seçimlerinde parlamentoya giren 35 faşistten biriydi. Kasım 1921’de İtalyan Kavga Faşistleri, Ulusal Faşist Parti’ye (PNF) dönüştü. Farinacci Şubat 1925’te Mussolini tarafından partinin genel sekreterliğine getirildi. Faşist hareketin monarşiyle uzlaşmasına karşı çıkan ve Mussolini’yi fazla ılımlı ve tedbirli bulan Farinacci, aşırı görüşleri nedeniyle Mart 1926’da görevinden ayrılmaya zorlandı. 1935’te yeniden göreve çağrıhncaya dek avukatlık yaptı.

Farinacci 1935’te Faşist Büyük Konsey (Mussolini’nin atadığı kişilerden oluşan ve İtalyan Parlamento-su’nun yerini alan meclis) üyesi oldu ve PNF’nin yayın organı Regime Fascısto’mn genel yayın yönetmenliğini yapmaya başladı. Bu dergide Nazi Almanyası ile işbirliğinin, İtalyan Faşizmi ile Nazizm’in ittifakının savunuculuğunu yaptı. Temmuz 1943’te Mussolini’nin Büyük Faşist Konsey’de azınlığı düşerek tutuklanmasından sonra ona bağlılığını sürdürdü. 1945’te İtalya’nın tümünün Müttefik ordularının denetimine geçmesinden sonra İsviçre’ye kaçmaya çalışırken partizanlar tarafından tanındı ve Mussolini ile aynı günde kurşuna dizildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler