Tarihi Şahsiyetler

Robert Schuman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fransa’da Nazi işgalinin son bulmasının ardından, 1944’te Hıristiyan demokrat ilkelere dayalı bir parti olan MRP’nin (Mouvement Republicain Populaire-Cumhuriyetçi Halkçı Hareket) kuruluş çalışmalarına katıldı. Ekim 1945’te yapılan Kurucu Meclis seçimlerinde Fransız Komünist Partisi’nden sonra en çok oyu alan bu partiden milletvekili seçildi. Kasım 1945’te meclisin Maliye Komisyonu’nun başkanlığına, Haziran 1946’da ise maliye bakanlığına getirildi. Kasım 1947’de hükümeti kurmakla görevlendirilene değin sürdürdüğü bu görevi sırasında, ekonominin yeniden inşa harcamalarını karşılamak üzere vergi sisteminde değişiklikler yaptı. Enflasyonu azaltma politikasının bir parçası olarak ücretleri dondurması, Ocak 1946’dan beri Sosyalistler ve MRP ile birlikte hükümete ortak olan Komünistler’in şiddetli muhalefetine neden oldu ve Komünistler’in hükümetten uzaklaştırılmalarıyla sonuçlandı.

Schuman başbakanlığı üstlendiği sırada Fransız ekonomisi Mayıs 1947’de hükümetten çıkarılan Komünistler’in örgütlediği büyük grevlerle felce uğramış durumdaydı. Grevleri sosyalist içişleri bakanı Jules Moch’un yardımıyla işçilere karşı sert önlemler alarak bastırtan Schuman, Nisan 1948’de Marshal Planı’nı uygulamaya koydu. Dış politikada izlediği Federal Almanya ile yakınlaşma politikası çerçevesinde Ruhr bölgesinin denetimini bu ülkeye bıraktı. Temmuz 1948’de, savunma bütçesinde kısıntı yapmak isteyen Sosyalistlerle hükümet içinde anlaşmazlığa düşerek başbakanlıktan istifa etti.

Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra 1948-1952 arasında kurulan on hükümette dışişleri bakam olarak görev alan Schuman, bu görevi sırasında Fransa-Almanya yakınlaşması ve Avrupa’nın siyasi, iktisadi ve askeri birliğinin sağlanması için yoğun bir çaba harcadı. Mayıs 195Q’de hükümete, diğer Avrupa ülkelerine de açık olmak koşuluyla, Fransız ve Alman çelik ve kömür sanayilerinin üretiminin denetimi için ortak bir yüksek otorite yaratmayı öneren bir plan sundu. Schuman Planı olarak adlandırılan ve iktisadi alanda kömür ve çelik üretiminde bütünleşmeyi ve üretim tekniklerini geliştirmeyi, siyasi alanda ise Avrupa birliğinin temellerini atmayı amaçlayan bu planın iktisadi hedefi Fransa, İtalya, Federal Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksem-burg’un Nisan 1951’de Avrupa Çelik ve Kömür Birliği’ni (AÇKB) kurmalarıyla gerçekleşti. Ingiltere’nin katılmayı redettiği birlik 1958’de Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) kurulmasını hazırlayan oluşumların ilki oldu.

Aynı dönemde birleşik bir Avrupa ordusunun kurulması için yoğun girişimlerde bulunan Schuman’ın çabalarıyla AÇKB’ye üye ülkeler Mayıs 1952’de Avrupa Savunma Komitesi’nin kurulmasını öngören bir antlaşma imzaladılar. Schuman, Fransa’da Komünistlerle de Gaulle ve yandaşlarının büyük tepkisine neden olan bu olayın ardından istifa etti. 1955-1956 yıllarında E. Faure hükümetinde adalet bakanlığı yaptı. 1958’de AET’nin danışma organı niteliğindeki Avrupa Parlamenter Meclisi’ne başkan seçildi. Burada 1960’a değin başkan, 1963’e değin üye olarak görev yaptı.

Schuman, Avrupa birliği konusundaki çalışmalarından dolayı 1958’de Aachen kenti Charlemegone Ödülü’nü, 1959’da Avrupa Kültür Vakfı Erasmus Ödülü’nü almıştır.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler