Tarihi Şahsiyetler

Enver Hoca Kimdir, Kısaca Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Enver HOCA, Arnavut devlet adamı (Gjinokaster 1908). Yükseköğrenimini Fransa ve Belçika’da yaptı. Fransız Komünist Partisi’ne girdi. Arnavutluk’tın İtalyan – Alman işgaline karşı direnmesini örgütledi ve Arnavutluk Millî Kurtuluş Cephesi’nin önderi oldu. Savaşın başında kral Zogo ülkeden kaçtığı için işgale karşı direnen ve kurtuluş savaşı veren halkın lideri olarak arnavut milletinin başında hep o kaldı.

1941’de Arnavutluk Emekçi Partisi’ni kurdu. 1944’te başkumandan ve hükümet başkanı oldu. 1945’ten sonra Arnavutluk Halk Cumhuriyeti başkanı seçildi. Çeşitli dönemlerde SSCB Çin Halk Cumhuriyeti’ne yakınlaşmaları ve işbirlikleri oldu. Ülkesinde katı bir dinsizlik siyaseti güden Enver Hoca öldüğü yıl olan 1985’e kadar devlet başkanlığını sürdürdü.

Enver Hoca, Kıbrıs sorununda Türk tezine uygun bir politika izledi. 1967 yılında yapılan Halk Cephesi Kongresi’nde bu konuda şunları söylemişti:

«Türkler, Kıbrıs’ta yaşayan kardeşlerinin hak ve çıkarlarına karşı yapılacak her saldırıya aynı biçimde karşı koymağa hazırdır. Arnavut milleti, Türk’erin kanunî haklarını korumak amacıyle giriştik’eri mücadelede kendilerine daima yardımcı olmuş, gelecekte de olacaktır».

İlgili Makaleler