Filozof Biyografileri

Raymond Firth Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FİRTH, Raymond (1901 – 22 Şubat 2002) İngiliz, antropolog. Solomon Adaları’nda yaşayan Tikopialar üzerine yaptığı etnografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

Raymond William Firth 25 Mart 1901’de Yeni Zelanda’da Auckland yakınlarında doğdu. Auckland Universitesi’nde iktisat öğrenimi gördü. 1924’te Ingiltere’ye giderek yüksek lisans için London School of Economics’e (LSE) girdi. Burada sosyal antropolojinin kurucusu Bronislaw Malinowski ve iktisat tarihçisi R.H.Tawney’nin çalışmalarından etkilendi. Malinowski’nin yeni yayımladığı Yeni Gine yakınındaki adalarda “kula” mübadele sistemini (Yeni Gineliler’de hediye alışverişi) inceleyen çalışmaları, Firth’ün Yeni Zelanda etnografyasına olan eski ilgisini canlandırdı. Malinowski’nin yönettiği, Yeni Zelanda Maori ekonomisi üzerine tez çalışması ile 1927’de doktorasını aldı. 1929’da Sydney Üniversitesi Antropoloji Bölümü’ne atandı ve o sırada yeni yayımlanmakta olan Ocenia dergisine yazmaya başladı. 1931-1932 yıllarında bölüm başkanı Radcliffe-Brown’ın yardımcılığını yaptı. 1935’te LSE’ye döndü ve 1944’e değin ders verdi. II.Dünya Savaşı sırasında Ingiliz Deniz Kuvvetleri Haberalma Bölümü’nde çalıştı ve Pasifik Adaları’mn coğrafyası üzerinde ayrıntılı bilgi içeren
bir dizi el kitabı derledi.

Firth’ün II.Dünya Savaşı sonrasında İngiltere’de antropologların ve antropoloji araştırmalarının ulusal düzeyde örgütlenmesine önemli katkısı oldu. Kuruluşuna destek olduğu örgütler aracılığıyla antropolojik araştırmalar için parasal kaynak sağlandı. Savaşın sonlarına doğru, Sömürgeler’de Sosyal Bilimler Araştırmaları Konseyi’nin kuruluşu için çalıştı. 1944’te kuruluşun ilk sekreteri oldu. Aynı yıl LSE’de Mali-nowski’nin yerine antropoloji bölümü başkanlığım üstlendi. 1946’da İngiliz Uluslar Topluluğu Sosyal Antropologlar Derneği’nin kurulmasına da öncülük etti ve kuruluşun ömür boyu başkanı oldu. 1953’ten 1955’e kadar Kraliyet Antropoloji Enstitüsü’nün başkanlığını yaptı. 1949’dan bu yana British Academy’nin üyesidir. 1968’de LSE’den emekli olduktan sonra Ingiltere’de, ABD’de ve Avusturya’da birçok üniversitede ders verdi.

İlgili Makaleler