Tarihi Şahsiyetler

Rasim Adasal Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ADASAL, Rasim (1902-1982)

Türk hekim. Türkiye’de psikiyatri hekimliğinin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

Şubat 1902’de Girit’in Kandiya kentinde doğdu. İlkokuldan sonra I. Dünya Savaşı başlamadan önce ailesi tarafından İstanbul’a gönderildi. 1920 yılında Vefa Lisesi’nı bitirerek İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. Askeri tıp öğrencisi olarak öğrenimine devam eden Adasal, 1925’te teğmen hekim rütbesiyle mezun oldu. 1926’da İstanbul Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde sinir ve ruh hastalıkları asistanı ve başasistanı olarak çalıştı. 1932 yılında doçent oldu; sırasıyla İstanbul Gümüşsüyü, Erzincan, Erzurum, Mareşal Çakmak ve Balıkesir Askeri hastanelerinde nöropsikiyatri uzmanı olarak hizmet gördü. İstanbul’da bulunduğu sıralarda, İstanbul Üniversitesi Psikoloji ve Felsefe bölümlerini bitirdi. 1936-1938 yılları arasında Paris Tıp Fakültesi’nin Nöroloji ve Psikiyatri kliniklerinde yabancı asistan olarak çalıştı. 1943’te Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) nöropsikiyatri kliniği profesör yardımcılığına seçildi; bir süre sonra profesör olarak bu kliniğin direktörlüğüne getirildi. Bir yıl sonra, GATA ile birlikte çalışan Ankara Tıp Fakültesi Psikiyatri direktörlüğüne seçilen Adasal, 1972 sonlarına değin bu görevlerini yürüttü; dokuz yıl süreyle de Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’nda ruh sağlığı dersleri verdi. Emekli olduktan sonra yerleştiği İzmir’ de 1982 yılında öldü.

Türkiye’de modern psikiyatrinin kurucularından sayılan Adasal, psikiyatri alanında birçok bilim adamı yetiştirmiş, Sinir ve Ruh Hekimleri Derneği’ni kurmuştur. 1964’de yayımladığı Medikal Psikoloji adlı kitabı, psikiyatri konusundaki en önemli çalışmasıdır. Adasal’ın bu kitabı, Paris Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği profesörlerinden J. Deloy ve Pichot’un Tıp Öğrencileri İçin Psikoloji adlı yapıtlarında, “Avrupa’ daki ilk gerçek medikal psikoloji kitabı” olarak anılmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Sara Sendromu, 1939; Çocuğun Ruh Sağlığı, 1944; Ruh Hastalıkları, 1954; Medikal Psikoloji, (3. bas), 1973.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler