Filozof Biyografileri

Pierre Daniel Huet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Huet’nin başlıca felsefi amacı, usun güvenilir bilgiye ulaşabileceği görüşünü çürüterek, gerçek bilgiye ancak Tanrı’ya inanmak, ona sığınmakla erişilebileceğini göstermektir. Bu tutumun, 16. ve 17. yy’larda çeşitli dinsel çevrelerde yaygınlaştığı, bir ölçüde Pascal’ca da benimsendiği görülür. Huet, Descartes’ın bilgiyi usla temellendirme çabasına karşı çıkarken, Hobbes ve Gassendi’nin eleştirilerinden de yararlanır. “Düşünüyorum, öyle ise varım” uslamlamasının kesinlikten uzak olduğunu vurgular. İdelere dayanılarak gerçekliği anlamaya çalışmanın, usun güvenilir olduğunu yine ussal yöntemlerle kanıtlamanın döngüselliğine dikkat çeker. Bilgi üretmekte usun yetersiz kalacağını, kuşkunun bu alanda en güvenilir yöntem olduğunu, güvenilebilir bilginin us yerine imandan geldiğini düşünür.

Huet, bu sonuçlarını pekiştirmek amacıyla, usun ürettiği sanılan bilgilerin gerçekte deneyden kaynaklandığını, doğuştan düşüncelerin bulunmadığını, ancak deney köh.’nli bilginin de, kuşkuculuğun gösterdiği gibi dayanaksız olduğunu öne sürmüştür. Ona göre Descartes’ın fiziği de, tıpkı bilgi kuramı ve metafiziği gibi, çelişkilerle doludur. Tarih, tanrıbilim ve edebiyat alanlarında yapıtları olan Huet, döneminde Latince yazdığı şiirleriyle de tanınmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Demonstratio Evangelica, 1679, (“İncilce Kanıt”); Centura Philosophiae Cartesianae, 1689, (“Descartes’çı Felsefenin Denetimi”); Traite philo-sophique de la foiblesse de l’esprit humain, (ö.s.), 1723, (“İnsan Anlığının Zayıflığı Üzerine Felsefi İnceleme”).

• KAYNAKLAR: A.Dupront, Huet et l’exegese compara-tiste au XVII. siecle, 1930; L.Tolmer, Pierre-DanielHuet, hümaniste physiden, 1949.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler