Edebi Şahsiyetler

Jorge Sanjines Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

SANJİNES, Jorge (1936) Bolivyalı sinema yönetmeni. Toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınmıştır.

La Paz’da doğdu. Bu kentteki San Andres Üniversitesi’nde felsefe okudu. 1957’den 1959’a değin Şili’deki Santiago Katolik Üniversitesi’nin Sinema Enstitüsü’nde yönetmenlik öğrenimi gördü. 1961’de La Paz’a döndüğünde, görüntü yönetmeni ve kurgucusu olduğu bir sinema eylem grubu kurdu. Filmlerin senaryolarını Oscar Soria yazıyor, Ricardo Rada da yapımcılık görevini üstleniyordu. Grup Bolivya ulusal piyango kuruluşunca ısmarlanan ilk belgesel filmini 1962’de yaptı ve 1964’te de, Bolivya Sinema Enstitüsü çerçevesinde Aysa! (“Yıkılma!”) adlı filmi gerçekleştirdi. Sanjines’in ve grubun ilk uzun filmi Ukamau (“Bu Böyle”) ise Kızılderili ve melez kültürlerinin birlikte var olmasını ele alıyordu. Ukamau nun çevrilmesinin ardından 1966’da general Barrientes, Bolivya Sinema Enstitüsü’nü kapatmaya karar verdi. 1969’da Sanjines, adını uluslararası düzeyde ilk kez duyuran Yawar malku yu (“Kondorun Kanı”) çekti. Bu, doğrudan doğruya Kızılderililerim yoksulluğunu perdeye aktaran bir yapıttı.

Sanjines’in 1971’de İtalyan televizyonu RAI’nın yapımcılığında Bolivya’da gerçekleştirdiği Oel coraje del pueblo (“Halkın Cesareti”) maden işçilerinin ayaklanmasının ordu tarafından şiddet kullanılarak bastırılmasını anlatıyordu. Bu maden işçileri aynı zamanda filmin başoyunculan, filmi gerçekleştirenler ve filmin “seslenmeyi” amaçladığı kişilerdi. General Banzer’in hükümet darbesi üzerine Sanjines, yurdunu terk etmek zorunda kaldı. 1973’ten sonra çakşmalanna sürgünde devam etti.

• YAPITLAR (başlıca): Revolucion, 1963, (“Devrim”); Aysa!, 1964, (“Yıkılma!”); Ukamau, 1966, (“Bu Böyle”); Yamar malku, 1969, (“Kondorun Kam”); Oel coraje del pueblo, 1971, (“Halkın Cesareti”); Fuera de aqui, 1977.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi