Tarihi Şahsiyetler

Oscar Niemeyer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NIEMEYER, Oscar (1907 – 5 Aralık 2012, Rio de Janeiro)

Brezilyalı mimar. Ülkesinde çağdaş mimarlığın öncülüğünü yapmıştır.

Oscar Niemeyer Soares Filho 15 Aralık 1907’de Rio de Janeiro’da doğdu. Aynı kentteki Güzel Sanatlar Okulu’nda mimarlık öğrenimi gördü. Bir yandan da L.Costa’nın mimarlık bürosunda çalıştı. Öğrenimini tamamladıktan iki yıl sonra, 1936’da Costa ve başka mimarlarla birlikte, danışmanlığını Le Corbu-sier’nin yaptığı Rio de Janeiro’daki Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’nın tasarımına katıldı. 1939’da yine Costa’ yla birlikte New York Uluslararası Sergisi için tasarladıkları Brezilya Pavyonu’da büyük ilgi çekti. 1940’ta, Rio’nun banliyösü Pampulha’da bir boş zamanları değerlendirme merkezi planlamakla görevlendirildi. 1943’e değin bu merkezin gazinosunu, lokantasını, yat kulübünü, otel ve kilisesini tasarladı, aynı yıllarda, Sâo Paulo’nun kuruluşunun dört yüzüncü yılını kutlama törenleri dolayısıyla Ibirapuera Parkı’nda başka mimarların da katılmasıyla çeşitli amaçlara yönelik pavyonlar yaptı. 1956’da Costa’nın da içinde bulunduğu bir mimarlar grubunun başkanı olarak Brezilya’nın yeni başkenti Brasilia’nm düzenlemesini yapmakla görevlendirildi. Bu çalışma kapsamında gerçekleştirdiği Başkanlık Sarayı ve Brasilia Katedrali gibi yapılarla adı yurt dışında da duyuldu. Aldığı önerilerle Avrupa ve Asya’da da çok sayıda yapı tasarladı.

Niemeyer’in Le Corbusier’yle birlikte çalıştığı yıllarda gerçekleştirdiği yapıtlarında, Avrupa’da ortaya çıkan uluslararası üslubun akılcı ve işlevci anlayışının etkisi görülür. Ancak daha sonraki yapıtlarında, özellikle Pampulha’mn düzenlenmesi sırasında, yıllarca Barok sanatın etkisinde kalmış olan Brezilya’nın süsleme ağırlıklı ulusal mimarlığına uygun olarak dış etkiyi, dolayısıyla biçimi ön plana almıştır. Parabolik çatılar, eğik duvarlar, eğri yüzeyler, parabolik ve hiperbolik taşıyıcılar, yapılarını belirleyen öğeler olmuştur. 1958’de Brasilia’da yaptığı Başkanlık Sarayı bir ülkenin ulusal mimarlığıyla, akılcı, işlevci mimarlığın bireşimini oluşturan en başarılı örneklerden biridir.

•    YAPITLAR (başlıca): Eğitim ve Sağlık Bakanlığı, (Le Corbusier’nin danışmanlığında L.Costa, A.E.Reidy ve J.M.Moreira ile), 1937-1943, Rio de Janeiro, bugün Kültür Sarayı; Uluslararası New York Sergisi’nde Brezilya Pavyonu (L.Costa ile), 1939, New York; Pampulba Rekreasyon Merkezi yapıları, 1942-1943, Rio de Janeiro; Kendi Evi, 1942, Rio de Janeiro; Boavista Bankası, 1946, Rio de Janeiro; Belediye Tiyatrosu, 1946, Rio de Janeiro; Uluslar Galerisi, 1951, Ibirapuera Parkı / Sao Paulo; Devletler Galerisi, 1951, Ibirapuera Parkı / Sao Paulo; Endüstri Galerisi, 1953, Ibirapuera Parkı / Sao Paulo; Sanat Galerisi, 1954, Ibirapuera Parkı / Sao Paulo; Apartman, 1957, Hansaviertel / Batı Berlin; Başkanlık Sarayı, 1958, Brasilia; Katedral, 1959-1960, Brasilia; Tripoli Fuarı Düzenlemesi, 1962, Libya; Hayfa Üniversitesi, 1964, İsrail; Fransız Komünist Partisi Yapısı, 1966, Paris.

•    KAYNAKLAR: S.Papadaki, The Work of Oscar Nieme-yer, 1950; P.Stamo, Oscar Niemeyer, 1960; S.Willy, Brasilia, 1966.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler