Tarihi Şahsiyetler

Nelson Mandela Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MANDELA, Nelson (1918)

Güney Afrikalı siyaset adamı. Irk ayrımına karşı mücadelenin önderle-rindendir.

Nelson Rolihlahla Mandela, Transkei Eyaleti’nin başkenti Umtata’da doğdu. Tembu kabilesinin başka-nmın 13 çocuğundan biridir. 12 yaşındayken babası öldü. 23 yaşındayken onu aile içinde evlenmeye zorladılar. Johannesburg’a kaçan Mandela orada ezilen, sömürülen zencilerle birlikte yaşadı; madenlerde ve çeşitli işlerde çalıştıktan sonra beyaz olmayanların gidebildiği tek üniversite olan Fort Hare’e girerek hukuk öğrenimi gördü. 1952’de karaderili ilk Güney Afrikalı avukat olarak Johannesburg’da hukuk stajına başladı.

1944’te ırk ayrımına karşı mücadele eden yerli halk tarafından kurulmuş olan AUK’ya (Afrika Ulusal Kongresi) katıldı. 1951’de AUK Gençlik Birliği’ nin başkanı seçildi.

AUK’nın 1951-1952 yıllarında başlattığı direniş hareketine katılarak ırk ayrımına ilişkin yasaları sistemli olarak çiğneyen gönüllülerin başında yer aldı. Bu olay nedeniyle 6 ay zorunlu ikamete ve dokuz ay hapse mahkûm edildi.

1956’da aralarında AUK başkanı Luthuli’nin de yer aldığı 155 kişiyle birlikte tutuklandı ve vatana ihanetten yargılandı; dört yıl süren dava sanıklar aleyhinde kanıt bulunamadığından düştü.

1960’ta Transvaal’in güneyinde Sharpeville’de, polisin kimlik yasasını protesto eden halkın üzerine ateş açarak 69 kişinin ölümüne, 180 kişinin de yaralanmasına yol açmasından sonra, AUK ulusal matem çağrısında bulundu. Mandela ve diğer önderler hakkında yeni bir kovuşturma başlatıldı. AUK ve bir yıl önce AUK’dan ayrılanlarm kurmuş olduğu Pan Afrika Kongresi yasaklandı. Pasif direniş döneminin sona erdiğini gösteren Sharpeville olayları, AUK içinde 1950’den beri tartışılan farklı mücadele yöntemleri konusunu yeniden gündeme getirdi.

İlgili Makaleler