Edebi Şahsiyetler

Ferdi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi, -Divan Şairi-

Ferdî (ö. 1121/1709) Divan şairi.

İstanbul’da doğdu. Asıl adı Hüseyin’­dir. Arayıcızâde lakabıyla da tanınır. Safâî Mustafa Efendi’nin, ilk zamanlarında devlet büyüklerine hizmet ettiğini kay­dettiği Ferdî tahsilinden sonra çeşitli ve­zirlere kethüdâlık hizmetinde bulunmuş­tur. Daha sonra Mısır’a giderek Kahire’de mukabeleci oldu. Zamanla divan hâ-celeri zümresine dahil olarak sipah kâ­tibi ve maliye tezkireciliği yaptı. Nite­kim tezkire sahibi Safâî, Ferdînin mali­ye tezkireciliğinde kendisine selef oldu­ğunu bildirir. II. Mustafa’nın saltanatı­nın (1695-1703) sonlanna doğru Sadra­zam Rami Mehmed Paşa’nın meclisleri­ne katılan şair onun iltifat ve teveccühlerine nail olmuştur. Salim ve Safâî tez­kirelerinde Ferdî’nin ölüm tarihi 1121 (1709) olarak kaydedilir. Şeyhî ve İsmail Belîğ ise bunu 1120 olarak göstermiş­lerdir.

Şuarâ tezkirelerinde Ferdî sohbet eh­li, kabiliyetli ve nazik bir şair olarak de­ğerlendirilmiştir. Kaynaklar, özellikle lugaz söylemede ve tarih düşürmede meşhur bir sanatkâr olduğunda birle­şirler. Ayrıca şiirlerinde külfetsiz bir söy­leyişe sahip bulunduğu ifade edilir. Onun, “Görüp ân-ı ruhun öptüm elin ol şûh-ı fettanın / Dahi yâdımdadır billâh Ferdî çıkmaz ol ânın” beyti kendisinden bah­seden kaynaklarda daima anılagelmiş-tir. Akranları arasında nazik tabiatlı bir şair olarak tanınan Ferdî dostları yanın­da da itibar sahibi idi.

Ferdî’nin Şûpurnâme adındaki mesnevisiyle “Esmâü’l-bilâd” adlı kasidesi meşhur olmuştur. Salim Tezkiresi’nde onun mesnevi tarzında kaleme alınmış başka eserlerinin de bulunduğu haber verilir. Hikâye-i Erdeşîr ve Şâpur adıy­la da tanınan Şâpurnâme 1000 beyit ci­varında olup divan edebiyatının tek kah­ramanlı aşk hikâyeleri arasında yer al­maktadır. Bu eserin İstanbul kütüphane­lerinde çeşitli nüshaları mevcuttur. Adı bazı yerlerde “Esmâü’l-büldân” olarak da geçen “Esmâü’l-bilâd’da çeşitli beldeler birtakım özellikle­riyle ve kısaca söz konusu edilir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler