Tarihi Şahsiyetler

Napolyon Bonapart Kimdir, Hayatı, Savaşları, Hakkında Bilgi

NAPOLEON I (1769-1821)

Fransa imparatoru. Giriştiği fetihlerle Avrupa’nın siyasi haritasını değiştirmiş, yönetsel ve hukuksal düzenlemeleriyle Fransa’nın devrim sonrası devlet yapısını biçimlendirmiştir.

15 Ağustos 1769’da Korsika Adası’mn Ajaccio kentinde doğdu, 5 Mayıs 1821’de Atlas Okyanusu’ndaki İngiltere’ye bağlı St. Helena Adası’nda öldü. 16. yy’da İtalya’dan Korsika’ya göç etmiş eski Toskana soylularından gelen Carlo Buonaparte ile Letizia Romolino’nun, hayatta kalan sekiz çocuğundan ikincisiydi. Avukatlık yapan babası, önceleri 1769’da Korsika’yı işgal eden Fransa’ya karşı Pasquale Paoli (1725-1807) önderliğinde yürütülen direniş hareketini desteklerken, sonradan Fransız yönetimiyle uzlaşma yolunu seçmiş ve 1771’de maliye müfettişi olmuştu. Küçük Napoleon, aile dostu durumuna gelen valinin kardeşi aracılığıyla, 1778 başında ağabeyi Joseph’le birlikte Fransa’daki College d’Autun’a girdi. Kısa bir süre sonra ise daha iyi bir okul olan Brienne Askeri Okulu’na geçti. Orada özellikle matematik, tarih ve coğrafya derslerindeki başarısıyla dikkati çekerek 1784’te Avrupa’nın önde gelen askeri akademilerinden biri olan Paris’teki Askeri Okul’a girme hakkını kazandı. 1 Eylül 1785’te topçu teğmen rütbesiyle okulu bitirerek Valance’daki La Fere Alayı’na katıldı. Topçu subaylarına eğitim verilen bu birlikte çağdaşı askeri yazarları okuyarak strateji ve taktik konularındaki bilgisini derinleştirdi. Bu dönemde Machiavelli, Montesquieu ve Rousseau gibi yazarların yapıtlarıyla, eski Yunan ve Roma klasiklerini okudu. Babası ölünce ailesinin işlerini düzenlemek üzere Eylül 1786’da uzun süreli bir izin alarak Korsika’ya döndü. 1788 Haziran’ında Auxonne’da bulunan alayına katıldı.

1789 Fransız Devrimi’ni hazırlayan olaylarda doğrudan yer almamakla birlikte, bu olayı coşkuyla karşıladı. Devrimden hemen sonra Korsika’ya giderek Ajaccio’da Ulusal Muhafızlar’ın örgütlenmesine öncülük etti. Korsika’da siyasi denetimi ele geçirmek için verdiği mücadelede adanın Fransa’dan tam bağımsızlığı için savaşan Pasquale Paoli karşısında tutunamayarak, Nisan 1793’te ailesiyle birlikte Fransa’ya kaçmak zorunda kaldı. Bundan sonra Korsika ile ilişkisini keserek, dikkatini cumhuriyetçi Fransa ile Avrupa monarşileri arasında sürmekte olan savaş üzerinde topladı.

Fransa’ya yerleştikten sonra soyadını Bonaparte olarak değiştiren Napoleon, Haziran 1793’te Nice’te bulunan alayına katılarak güneyde Kralcılar’a karşı yürütülen savaşa katıldı. Ağustos’ta komutanlığına atandığı Ulusal Konvansiyon’un topçu birlikleri Tou-lon’un Ingilizler’den geri alınmasında belirleyici rol oynadı. Bu başarısı nedeniyle 24 yaşında tuğgeneralliğe yükseltildi. Maximilien Robespierre’in kardeşi Augustine de Robespierre’le kurduğu dostluk sayesinde, 1794 başında Fransa’nın İtalya ordusunun topçu komutanlığına atandı. Ancak Jakobenler’i (Ja-cobins) iktidardan uzaklaştıran Barras önderliğindeki 9 Thermidor (27/ Temmuz) 1794 darbesinin hemen ardından hainlik suçlamasıyla tutuklandı. Bir süre sonra serbest bırakıldıysa da komutanlık görevinden alındı. Mart 1795’te karşıdevrimcilere karşı mücadele eden Vendee’deki Batı Ordusu’nda topçu komutanı olması için yapılan öneriyi reddetti. Bu sırada Osmanlı ordusunda müfettişlik yapmak üzere İstanbul’a gitmek için gösterdiği çabalar da boşa çıktı.

İlgili Makaleler